Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat marţi drept „absolut iresponsabile” discuţiile din Occident privind posibilitatea înarmării Ucrainei cu arme nucleare. Declaraţia vine ca răspuns la un articol publicat de The New York Times, care citează oficiali citați sub anonimat care au sugerat o astfel de opţiune.
Săptămâna trecută, The New York Times a raportat că unii oficiali occidentali neidentificaţi au sugerat că preşedintele american Joe Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare înainte de a-şi încheia mandatul.
„Mai mulţi oficiali au sugerat chiar că domnul Biden ar putea returna Ucrainei arme nucleare care i-au fost luate după căderea Uniunii Sovietice. Aceasta ar fi o descurajare instantanee şi uriaşă. Dar un astfel de pas ar fi complicat şi ar avea implicaţii grave”, a scris ziarul american, potrivit Business Times.
Întrebat despre articolul respectiv, Peskov a răspuns reporterilor: „Acestea sunt argumente absolut iresponsabile ale unor oameni care au o slabă înţelegere a realităţii şi care nu simt nici un pic de responsabilitate atunci când fac astfel de declaraţii. De asemenea, observăm că toate aceste declaraţii sunt anonime.”
Anterior, Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate şi un aliat apropiat al lui Putin, a afirmat că, dacă Occidentul ar furniza arme nucleare Ucrainei, Moscova ar putea considera un astfel de transfer drept un atac asupra Rusiei, ceea ce ar justifica un răspuns nuclear.
După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina a moştenit arme nucleare, dar le-a abandonat în cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994, în schimbul unor garanţii de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite şi Marii Britanii.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reflectat, de asemenea, asupra deciziei țării sale de a se dezarma. Luna trecută, el a declarat că aderarea la NATO este acum singura cale viabilă de securitate a Ucrainei. În timpul unui discurs susținut la Bruxelles la începutul acestui an, Zelenski a făcut aluzie la importanța unei descurajări nucleare, declarând: „Fie Ucraina va avea arme nucleare și aceasta va fi protecția noastră, fie ar trebui să avem un fel de alianță”. Ulterior, acesta a precizat că nu susținea ca Ucraina să dezvolte arme nucleare, ci își exprima frustrarea cu privire la deficiențele Memorandumului de la Budapesta.
Războiul în curs a cunoscut o escaladare accentuată în ultimele săptămâni. Ucraina, cu aprobarea Occidentului, a lansat pentru prima dată rachete furnizate de SUA și Marea Britanie pe teritoriul Rusiei, în timp ce Moscova a răspuns prin lansarea unei rachete hipersonice cu rază intermediară de acțiune în Ucraina. Întrebat despre riscul unei escaladări nucleare, Peskov i-a îndemnat pe liderii occidentali să îl „asculte cu atenție” pe președintele Vladimir Putin și să revizuiască doctrina nucleară actualizată a Rusiei, care reduce pragul pentru desfășurarea de arme nucleare.
Șeful serviciilor ruse de informații externe, Serghei Narîșkin, a sporit tensiunile, respingând ideea unei simple încetări a focului în Ucraina. „Avem nevoie de o pace solidă și pe termen lung”, a declarat el, subliniind că orice rezoluție trebuie să abordeze ceea ce Moscova percepe ca fiind cauzele profunde ale conflictului.