"Moscova este foarte preocupată de evoluţiile periculoase ale situaţiei, continuarea violenţelor şi a provocărilor ce vizează creşterea dimensiunii şi cruzimii conflictului civil" în Siria, a declarat ministerul.
"Suferinţele populaţiei civile siriene nu încetează să crească" iar viaţa la Alep, un oraş strategic aflat la 355 de kilometri nord de Damasc şi cuprins de lupte violente, este "parţial paralizată", a continuat el.
În acest context, "apreciem ca fiind foarte important să facem totul pentru a pune capăt vărsării de sânge şi uciderii persoanelor nevinovate", subliniază ministerul.
Lupte violente se desfăşoară de la sfârşitul lui iulie la Alep, al doilea oraş al ţării şi o miză crucială a conflictului care opune forţele regimului Bashar al-Assad şi cele ale rebelilor.
Peste 20.000 de persoane au fost ucise în Siria de la începutul revoltei împotriva regimului în martie 2011, conform Observatorului sirian al Drepturilor Omului (OSDO).
Moscova, care susţine o rezoluţie politică a conflictului, a avertizat deja săptămâna trecută cu privire la ameninţarea unei "tragedii" la Alep.
Rusia este de asemenea "preocupată" de informaţiile conform cărora rebelii sirieni primesc din străinătate armament greu, mai ales sisteme de apărare antirachetă, declară ministerul rus, temându-se că aceste arme sunt utilizate "împotriva unor ţinte civile".
"Asistenţa şi susţinerea aduse opoziţiei armate contrazic rezoluţiile adoptate prin consens de Consiliul de Securitate al ONU şi planului Annan" care susţin "o reglementare paşnică (...) şi nu încurajarea activităţilor sângeroase ale grupărilor armate ilegale siriene", subliniază ministerul.
Rusia, partener de durată al regimului sirian căruia îi livrează arme în pofida criticilor occidentale, a blocat de trei ori alături de China rezoluţiile occidentale la ONU ce vizau sporirea presiunii prin ameninţarea cu sancţiuni asupra regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Rusia pare să se fi distanţat în ultimele săptămâni de regimul Assad fără a renunţa la opoziţia sa de principiu la orice politică de intervenţie într-o criză considerată "internă".