Antena 3 CNN Externe Rusia e „pregătită” să reia testele nucleare. Ar fi pentru prima dată din 1990: „În orice moment”

Rusia e „pregătită” să reia testele nucleare. Ar fi pentru prima dată din 1990: „În orice moment”

explozie nucleara
Unii politicieni şi analişti ruşi au îndemnat în ultimele luni Kremlinul să recurgă la un test nuclear. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    17 Sep 2024   •   20:58

Şeful poligonului nuclear rus din arhipelagul Novaia Zemlea, în Oceanul Arctic, unde în anul 1990 a fost efectuat ultimul test sovietic cu bombă atomică, a asigurat marţi că instalaţiile poligonului sunt pregătite pentru un test nuclear „în orice moment”, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Poligonul este pregătit pentru reluarea activităţilor de teste pe scară extinsă. Este absolut pregătit (...) Personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe în orice moment testul”, a declarat contraamiralul Andrei Siniţin pentru ziarul Rosiiskaia Gazeta.

Unii politicieni şi analişti ruşi au îndemnat în ultimele luni Kremlinul să recurgă la un test nuclear, astfel încât să transmită un avertisment Occidentului pentru ajutorul militar pe care acesta îl oferă Ucrainei în războiul pornit de Rusia în februarie 2022.

De pildă, un membru din conducerea unui think tank ale cărui idei sunt adesea transpuse în politica rusă a sugerat Moscovei în luna mai să ia în considerare efectuarea unei explozii nucleare „demonstrative” pentru a determina Occidentul să nu acorde Ucrainei permisiunea de a lovi teritoriul rus cu armele primite din ajutorul extern.

Tensiunile s-au amplificat

Tensiunile pe acest subiect s-au amplificat în ultimele zile în urma cererilor preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, faţă de SUA şi Marea Britanie de a fi ridicate restricţiile asupra folosirii de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune pentru lovituri asupra unor ţinte în interiorul Rusiei. De partea sa, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că o astfel de acţiune ar echivala cu implicarea directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina, fapt care ar schimba „însăşi natura conflictului”.

În noiembrie 2023, Putin a promulgat legea care revocă ratificarea Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty - CTBT). Totuşi, Moscova a precizat atunci că revocarea nu presupune în mod automat reluarea testelor nucleare, cel puţin pentru moment, întrucât moratoriul rămâne în vigoare.

„Preşedintele rus a spus-o foarte clar: trebuie să ne pregătim poligoanele pentru a relua testele (nucleare). Cu toate acestea, în practică testele pot fi reluate doar după ce Statele Unite vor efectua teste similare”, a declarat la acea vreme viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov.

URSS a efectuat ultimul său test nuclear, cu opt încărcături cu o putere de 70 de kilotone, pe 24 octombrie 1990, tot în Novaia Zemlea.

×
Subiecte în articol: Rusia teste nucleare bomba atomica poligon
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close