Antena 3 CNN Externe Rusia e mulțumită după declarațiile lui Zelenski despre negocierile de pace: „E mai bine decât să excludă orice contact cu noi”

Rusia e mulțumită după declarațiile lui Zelenski despre negocierile de pace: „E mai bine decât să excludă orice contact cu noi”

dmitri peskov
Dmitri Peskov spune că „aşteptate acţiuni concrete” pentru a putea judeca cât de serioase sunt intenţiile părţii ucrainene. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    22 Iul 2024   •   17:00

Kremlinul a afirmat că declaraţia preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, despre posibilitatea unor negocieri între Ucraina şi Rusia pentru încheierea războiului este un semn bun, însă că este nevoie de „acțiuni concrete”, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Aceasta, desigur, este mai bine decât declaraţiile Kievului de excludere a oricărui contact cu partea rusă şi cu şeful statului rus, Vladimir Putin”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la briefingul său de presă zilnic.

Totuşi, el a adăugat că vor trebui „aşteptate acţiuni concrete” pentru a putea judeca cât de serioase sunt intenţiile părţii ucrainene. Dar, „evident, a vorbi despre dialog, pe un ton sau altul, este mult mai bine decât a vorbi despre obiectivul de a lupta până la ultimul ucrainean”, a remarcat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

La sfârşitul anului 2022, Zelenski a propus o „formulă de pace”, fără a insista atunci asupra negocierilor cu Rusia, după ce în urma invaziei ruse a interzis orice negocieri cu Putin. Respectiva formulă de pace constă într-un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Zelenski este de acord ca Rusia să participe la al doilea summit de pace

Volodimir Zelenski a anunţat lunea trecută că şi-a fixat ca obiectiv să stabilească toate elementele unui nou plan de pace la timp, astfel încât în noiembrie (luna când au loc alegerile în SUA) să poată fi organizat un nou summit asupra viziunii sale privind încheierea războiului cu Rusia şi la care, spre deosebire de primul summit de acest fel care a avut loc în Elveţia în iunie, să fie invitată şi Rusia. Dar Moscova a reacţionat sceptic faţă de această iniţiativă a lui Zelenski, în care vede mai degrabă o nouă încercare a acestuia de a obţine sprijin internaţional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.

Într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, Vladimir Putin a cerut în iunie retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova şi Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului BBC, Zelenski a estimat că este posibil cel puţin să se încerce oprirea războiului înainte de sfârşitul acestui an. El şi-a confirmat intenţia de elabora un nou plan pentru încetarea războiului, precizând că acesta mai trebuie susţinut şi de partenerii occidentali ai Ucrainei care-i furnizează ajutor militar în războiul cu Rusia.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close