Antena 3 CNN Externe Rusia e gata să negocieze cu Ucraina, chiar și cu Zelenski la putere: „Suntem deschiși”

Rusia e gata să negocieze cu Ucraina, chiar și cu Zelenski la putere: „Suntem deschiși”

pioni pe o tabla de sah cu steagul ucrainei si al rusiei
Dmitri Peskov spune că „Rusia este în general deschisă unui proces de negociere”. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    25 Iul 2024   •   16:11

Kremlinul a afirmat joi, prin purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, că Rusia este dispusă să negocieze cu Ucraina, chiar dacă la Kiev se află la putere preşedintele Volodimir Zelenski, a cărui legitimitate este contestată de Moscova, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia a atenţionat în trecut că mandatul de cinci ani al lui Zelenski s-a încheiat în mai, iar în Ucraina nu au fost organizate alegeri aşa cum ar fi trebuit.

Peskov a răspuns la o întrebare privind eventuale negocieri cu preşedintele ucrainean încă la putere: „Rusia este în general deschisă unui proces de negociere. Dar mai întâi trebuie să înţelegem cât de pregătită pentru asta este partea ucraineană şi cât i se permite părţii ucrainene să facă asta de către cei care o controlează”.

„Până acum aţi văzut că s-au făcut declaraţii foarte diferite şi nu este încă clar. Mai mult, pe lângă problema cu legitimitatea lui Zelenski, există şi problema interdicţiei legale (din Ucraina - n. red.) privind orice contacte şi negocieri cu partea rusă. De aceea, sunt încă multe de lămurit şi trebuie primite lămuriri”, le-a declarat reporterilor reprezentantul preşedinţiei ruse.

Presa a insistat să afle dacă Kremlinul poate lua în considerare negocieri cu Zelenski sau exclude categoric o astfel de posibilitate. Peskov a răspuns că „nu este o întrebare uşoară. Din punct de vedere legal, această problemă (a legitimităţii preşedintelui Ucrainei - n. red.) se află pe agendă, dar din punct de vedere practic suntem deschişi la atingerea obiectivelor noastre prin negocieri. Deci sunt posibile mai multe opţiuni”.

Ce spune Ucraina

Miercuri, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, aflat în vizită în China, a susţinut că Ucraina este gata de tratative cu Rusia dacă se respectă complet suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării sale, însă a adăugat că Kievul nu vede niciun semn în acest sens.

Reuters reaminteşte că Moscova îl prezintă pe Zelenski drept o marionetă, caracterizare pe care acesta o respinge. Şeful statului ucrainean şi Occidentul consideră că pe timp de război este nevoie de suspendarea regulilor politice normale, iar Kremlinul nu are căderea de a critica, având în vedere sistemul politic strict controlat din Rusia.

Agenţia a relatat în mai că preşedintele rus, Vladimir Putin, este gata să pună capăt războiului din Ucraina printr-un armistiţiu negociat, însă este dispus să lupte dacă Kievul şi Occidentul nu răspund.

O lună mai târziu, liderul de la Kremlin a afirmat că Rusia va înceta războiul, pe care îl numeşte operaţiune militară specială, numai dacă Ucraina acceptă să renunţe la intenţia de a adera la NATO şi cedează toate cele patru regiuni revendicate de ruşi.

Ucraina a respins imediat aceste cerinţe, arătând că sunt echivalente cu o capitulare.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close