Antena 3 CNN Externe Rusia „e foarte îngrijorată” de situația din Orientul Mijlociu. Peskov: „Se deteriorează în fiecare zi”

Rusia „e foarte îngrijorată” de situația din Orientul Mijlociu. Peskov: „Se deteriorează în fiecare zi”

dmitri peskov
Dmitri Peskov a adăugat că tensiunea şi „volatilitatea” din regiune sunt în creştere. FOTO: Hepta
de Bianca Chirilă    |    23 Sep 2024   •   15:17

Kremlinul s-a declarat luni „foarte îngrijorat” de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu din cauza conflictului dintre Israel şi gruparea şiită Hezbollah, informează EFE, potrivit Agerpres.

„Situaţia se deteriorează şi asta se întâmplă în fiecare zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Totodată, Peskov a adăugat că tensiunea şi „volatilitatea” din regiune sunt în creştere.

„Aceasta este o problemă care ne îngrijorează foarte mult”, a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Israelul a lansat luni o nouă campanie de bombardamente intense asupra mai multor zone din sudul Libanului şi din Valea Bekaa, în estul ţării, bastioane ale Hezbollah, pe fondul tensiunii în creştere după atacurile fără precedent de săptămâna trecută asupra teritoriului libanez.

Forţele israeliene au acuzat Hezbollah că a transformat sudul Libanului într-un câmp de luptă, folosind infrastructura civilă pentru a depozita rachete, proiectile şi drone şi au explicat că atacurile lor au ca scop „deteriorarea” acestor capacităţi.

Situaţia trezeşte temeri cu privire la izbucnirea unui război deschis în regiune

Situaţia trezeşte temeri cu privire la izbucnirea unui război deschis în regiune, în pofida faptului că Hezbollah a recunoscut că nu vrea să ajungă la acel punct şi a insistat că atacurile sale împotriva nordului Israelului vor înceta dacă se ajunge la un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza.

Vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunţat încercările de a provoca Hezbollah cu scopul de a forţa Statele Unite să intervină în războiul dintre Israel şi Liban.

„Consider că Hezbollah se comportă într-un mod reţinut, ţinând cont de posibilităţile pe care le are la dispoziţie. Vor să provoace Hezbollah cu scopul de a face inevitabilă intervenţia SUA în război”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu acordat postului de televiziune Sky News Arabia.

Tot vineri, Rusia a avertizat împotriva unei operaţiuni israeliene de amploare în Liban şi a cerut evitarea acestui „scenariu catastrofal”. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close