Anunțul a fost făcut, miercuri, de secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al președinției ruse, Mihail Popov.
"Acest tip de acțiuni va fi respins cu metode de o duritate maximă, indiferent care este statul implicat", a spus Popov într-un interviu acordat publicației Rossiiskaia Gazeta, citat de Agerpres.
"Le sugerăm adversarilor noștri să mediteze foarte adânc dacă merită să lanseze astfel de provocări, ținând cont de capacitățile Forțelor Armate ale Rusiei”, a continuat oficialul rus.
Potrivit oficialului rus, incidentul din 23 iunie a fost premeditat.
Atunci, potrivit Moscovei, distrugătorul britanic HMS Defender a pătruns circa trei kilometri în interiorul apelor rusești.
Rusia consideră că apele din apropierea Crimeei anexate îi aparțin.
Distrugătorul britanic a intrat în apele Crimeei, a cărei anexare nu este recunoscută internațional
Nici Marea Britanie, nici Uniunea Europeană și nici SUA nu recunosc anexarea Crimeei de către Rusia.
La momentul respectiv, Londra a dat asigurări că nava sa efectua o traversare pașnică dinspre portul ucrainean Odessa către Georgia.
Mihail Popov spune că, judecând după declarațiile oficialilor britanici, care au insistat asupra principiului "liberei navigații", nu este exclus să continue "acțiunile provocatoare ale navelor britanice”.
"Din nefericire, forțele navale ale ţărilor NATO au fost alese drept instrument de presiune şi provocare contra Rusiei folosind o interpretare arbitrară a dreptului maritim internațional şi a tradițiilor navigației”, a comentat el.
BBC: Distrugătorul Defender a fost survolat de peste 20 de avioane ruse
În 23 iunie, autoritățile de la Moscova au anunțat că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, după ce nava NATO a intrat în apele rusești din Marea Neagră.
Ministerul britanic al Apărării a dat o altă interpretare incidentului, afirmând că nava din Regatul Unit executa o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale, iar rușii "desfășurau, probabil, un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră".
Un corespondent BBC aflat la bordul distrugătorului HMS Defender a spus că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția.
Foto: Distrugătorul britanic Defender, fotografiat în martie 2020 la baza navală Portsmouth