Antena 3 CNN Externe Rusia, anunț despre Stația Spațială Internațională | Dmitri Rogozin: "Decizia a fost luată!"

Rusia, anunț despre Stația Spațială Internațională | Dmitri Rogozin: "Decizia a fost luată!"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 16:59 03 Mai 2022 Modificat la 17:00 03 Mai 2022
ISS 2
Sursa foto: hepta

Astfel, agenția spațială rusă, Roscosmos, se va retrage de pe ISS "probabil în următorii 2 ani".

"Decizia a fost deja luată şi nu suntem obligați să discutăm despre ea în mod public", a declarat  directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, pentru postul de televiziune Russia 24.

Rogozin nu a precizat momentul exact al retragerii, dar a indicat că Roscosmos va anunța acest lucru cu cel puţin 1 an înainte, în conformitate cu obligațiile sale.

NASA și partenerii agenției americane doresc exploatarea ISS până în 2030

Rusia a indicat anterior că, oricum, nu dorește să-şi extindă participarea pe ISS dincolo de anul 2024, însă agenția spațială americană, NASA, şi ceilalți parteneri internaționali doresc în prezent extinderea proiectului ISS până cel puțin în anul 2030.

Primele module ale ISS au fost transportate pe orbită în 1998, iar la data lansării se estima că acestea vor fi folosite pentru doar 15 ani.

Misiunea ISS a fost însă extinsă, deși în ultimii ani au început să apară probleme tehnice, în special în segmentul rusesc al avanpostului orbital, iar numeroși experți au avertizat cu privire la "îmbătrânirea" modulelor ISS.

SUA şi Rusia sunt în continuare principalii parteneri în proiectul ISS.

Agenția spațială americană este responsabilă de asigurarea sistemelor vitale la bord pentru un echipaj de până la 10 astronauți, iar agenția rusă este responsabilă de menținerea ISS pe orbită prin aprinderea, în mod regulat, a motoarelor capsulei Soiuz, andocată  în permanență la avanpostul orbital.

Timp de mai mulți ani după retragerea - în 2011 - a flotei americane de navete spațiale, Rusia a controlat accesul pe ISS prin intermediul capsulelor Soiuz.

În prezent, după intrarea în folosință a capsulelor americane Dragon, produse de SpaceX, Rusia nu mai are exclusivitatea asupra misiunilor de schimbare a echipajelor umane şi de aprovizionare a avanpostului orbital.

În plus, NASA testează în prezent posibilitatea de a menține ISS pe orbită prin activarea motoarelor capsulei-cargo Cygnus, produsă de compania americană Northrop Grumman, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu mai fie nevoie deloc de implicarea Rusiei pe ISS.

Foto principală și galerie: Stația Spațială Internațională, capsula Dragon și nava de transport Cygnus

×
x close