Antena 3 CNN Externe Rusia dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat a lui Trump. Cum încearcă Kremlinul să răspândească informații false

Rusia dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat a lui Trump. Cum încearcă Kremlinul să răspândească informații false

donald trump joe biden (3)
Vladimir Putin și Donald Trump. Sursă colaj foto: Hepta (stânga), Getty Images (dreapta)
de Andreea Ştefan    |    19 Sep 2024   •   15:00

Site-urile pro-Kremlin și conturile de pe rețelele de socializare răspândesc afirmația nefondată că Ucraina a orchestrat o potențială tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump, în timp ce Senatul convoacă o audiere cu lideri din industria tehnologică privind eforturile Rusiei și ale altor adversari ai SUA de a se amesteca în alegeri, notează The Washington Post.

La scurt timp după ce Ryan Wesley Routh a fost identificat ca fiind suspectul despre care se crede că a îndreptat o pușcă spre un teren de golf din Florida unde Trump juca duminică, mass-media de stat ruse și oficialii de pe rețelele sociale l-au descris pe bărbatul în vârstă de 58 de ani drept un agent care lucrează în numele Kievului. Postările lui Routh pe rețelele de socializare arată că acesta a fost un susținător ferm al Ucrainei, care a călătorit acolo și a încercat să se alăture efortului de război, însă oficialii guvernului ucrainean au negat că acesta ar fi avut vreo legătură cu guvernul sau cu armata.

Potrivit unei analize a companiei NewsGuard, afirmațiile au fost reluate în scurt timp de comentatorii conservatori din Statele Unite. Influencerul Tim Pool a cerut o investigație pentru a afla dacă Ucraina a fost implicată în atentatul aparent la viața lui Trump. Pool a declarat într-un videoclip pe YouTube că ar fi „ridicol, partizan și stupid” să se treacă cu vederea eforturile Ucrainei de a-l submina pe Trump.

„Motivul principal din spatele acestei povești este subminarea sprijinului occidental pentru Ucraina, care este un fir comun pe care îl vedem în toate poveștile avansate de Rusia”, a declarat McKenzie Sadeghi, editorul NewsGuard pentru AI și influență externă.

Eforturile Rusiei de a modela relatarea din jurul celui mai recent incident de violență politică din Statele Unite vin în contextul în care autoritățile de aplicare a legii și companiile de tehnologie încearcă să contracareze încercările tot mai intense ale Kremlinului de a utiliza rețelele sociale pentru a interveni în alegerile din SUA. Cu mai puțin de 50 de zile înainte de închiderea urnelor, nu este clar dacă măsurile sunt suficient de eficiente pentru a contracara tacticile tot mai sofisticate ale Rusiei.

Miercuri, președintele Microsoft, Brad Smith, președintele și directorul juridic al Google, Kent Walker, și președintele Meta pentru afaceri globale, Nick Clegg, au primit întrebări din partea Comisiei pentru serviciile de informații a Senatului cu privire la eforturile lor de apărare împotriva încercărilor Rusiei, precum și ale Iranului și Chinei, de a modela discursul politic online. În cuvântul său de deschidere, președintele Comisiei de informații a Senatului, Mark R. Warner, a avertizat cu privire la încercările Rusiei de a submina Ucraina.

„Adversarii noștri recunosc în mod clar că acest lucru este eficient și ieftin”, a declarat democratul din Virginia.

Înainte de audiere, Microsoft a publicat noi cercetări care au arătat că Rusia și-a intensificat eforturile de a submina campania Harris-Walz, inclusiv prin difuzarea unui videoclip care o acuza în mod fals pe vicepreședinta Kamala Harris că a paralizat o fată într-un accident cu fugă de la locul accidentului.

Harris și Trump au adoptat poziții divergente cu privire la Ucraina, deoarece războiul continuă după invazia la scară largă a Rusiei în 2022. Harris a declarat în timpul Convenției Naționale Democrate că va continua să fie alături de Kiev dacă va câștiga președinția, dar campania sa nu a clarificat ce înseamnă acest lucru. Trump a declarat că va avea războiul din Ucraina „rezolvat” înainte de a fi învestit în funcție, posibil prin presiuni asupra Ucrainei să cedeze teritorii Rusiei.

La începutul acestei luni, Departamentul de Justiție a inculpat doi directori media ruși într-o presupusă schemă de canalizare a aproape 10 milioane de dolari către Tenet Media, cu sediul în Tennessee, care a realizat videoclipuri pe rețelele sociale care au preluat propaganda statului rus și au atras 16 milioane de vizualizări numai pe YouTube. Pool avea un contract cu Tenet, care îi plătea 100 000 de dolari pe episod pentru o emisiune săptămânală.

Pool nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la apelul său pentru o anchetă privind rolul Ucrainei în posibila tentativă de asasinare a lui Trump de duminică. Într-o postare pe X, el a declarat că, dacă acuzațiile din rechizitoriul Departamentului de Justiție au fost adevărate, el și alți comentatori Tenet „au fost înșelați și sunt victime”, adăugând că a avut „control editorial deplin” asupra emisiunii.

Conform NewsGuard, afirmațiile rușilor cu privire la legăturile lui Routh cu Ucraina par să provină dintr-un tweet postat luni de fostul președinte rus Dmitri Medvedev. Într-o postare, el a scris că se întreabă ce s-ar întâmpla dacă s-ar dovedi că Routh „a fost el însuși angajat de regimul neo-nazist din Kiev pentru această tentativă de asasinat?” Această postare a generat mai mult de 750 000 de vizualizări, potrivit NewsGuard.

NewsGuard a constatat că alte site-uri pro-ruse și conturi de social media au reluat și răspândit această afirmație. Contul pro-rus BRICS News a scris că Medvedev a spus că Routh „a acționat sub conducerea Ucrainei”.

În septembrie, Departamentul de Justiție a închis 32 de site-uri care aveau legătură cu o campanie rusă de dezinformare denumită „Doppelganger”. Aceste site-uri au folosit inteligența artificială pentru a se da drept instituții media americane, inclusiv The Washington Post, pentru a promova puncte de vedere antiucrainene. De asemenea, Meta a declarat luni că va interzice postărilor pe serviciul său ale unor instituții media rusești de stat, precum RT.

Dar actorii ruși lucrează deja în jurul acestor limitări, a spus Sadeghi. După represiunea Departamentului de Justiție, unele dintre site-urile „Doppelganger” au revenit online cu URL-uri ușor diferite, a spus ea. Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close