Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat sprijinul militar al Turciei pentru Ucraina în timpul conflictului, calificându-l drept „surprinzător”, potrivit Euronews.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că este „surprins” de faptul că Turcia continuă să furnizeze arme Ucrainei, oferindu-se în același timp să acționeze ca mediator în conflict
Turcia, membră NATO, a încercat să găsească un echilibru între cele două țări de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022
Ankara susține integritatea teritorială a Ucrainei și a furnizat țării drone înarmate și alt sprijin militar, dar își consolidează, de asemenea, legăturile energetice cu Rusia și se opune sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei
Turcia a găzduit discuții de pace între cele două națiuni la scurt timp după invazia din 2022, iar președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a discutat în mod repetat despre medierea unor discuții suplimentare Ucraina a rămas de atunci fermă în a nu se angaja direct cu Rusia în negocieri de pace, iar președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Kievul a respins deja de două ori inițiativele de încetare a focului din partea Moscovei.
Lavrov: „Armele turcești sunt folosite de forțele armate ucrainene pentru a ucide militari și civili ruși”
Într-un interviu acordat ziarului turc Hürriyet, Lavrov a declarat: „Armele turcești sunt folosite de forțele armate ucrainene pentru a ucide militari și civili ruși”.
„Această situație nu poate decât să provoace surprindere, având în vedere declarațiile guvernului turc potrivit cărora este gata să ofere mediere”, a declarat el în interviul publicat vineri.
Turcia a furnizat Ucrainei drone Bayraktar TB2, mitraliere grele, rachete ghidate cu laser, sisteme de război electronic, vehicule blindate și echipamente de protecție.
Industria turcă de apărare și aviație a realizat exporturi record în 2023, care au totalizat 5,5 miliarde de dolari, în creștere cu 27,1% față de anul precedent, potrivit unui raport al Adunării exportatorilor turci (TIM). Aproximativ 5,3% din aceste exporturi au fost destinate Ucrainei, ceea ce a reprezentat o cotă similară exporturilor către Azerbaidjan (5,1%) și Polonia (4,9%), dar considerabil mai mică decât proporția care a mers către SUA (16,7%), se arată în raport.
„Turcia are o cooperare cuprinzătoare în domeniul industriei de apărare cu Ucraina”
Ca parte a Acordului-cadru militar încheiat între Turcia și Ucraina în octombrie 2020, cele două țări au convenit asupra schimbului de informații militare, a cooperării între forțele armate și industria de apărare, precum și asupra activităților reciproce de educație și formare.
În timpul vizitei lui Erdoğan la Kiev la 4 februarie 2022 - înainte de invazia la scară largă a Rusiei - cele două țări au semnat o duzină de alte acorduri, inclusiv un acord de liber schimb.
Vorbind pentru Euronews Turkish, deputatul partidului IYI din Ankara, Kürșad Zorlu, a declarat: „Turcia are o cooperare cuprinzătoare și orientată spre viitor în domeniul industriei de apărare cu Ucraina. De asemenea, este cunoscut faptul că unele inputuri pentru industria de apărare turcă sunt furnizate din Ucraina”.
„Obiectivul Turciei de a asigura durabilitatea acestui lucru este de înțeles”, a declarat Zorlu, care este membru al Comisiei pentru afaceri externe a Marii Adunări Naționale a Turciei.
Cu toate acestea, Ankara încearcă, de asemenea, să îmbunătățească legăturile cu Moscova, iar acestea au sporit cooperarea în domeniul comerțului, turismului și energiei de la invazia la scară largă a Rusiei.
În ultimele luni, Turcia și-a exprimat dorința de a adera la uniunea economică BRICS. Denumită după membrii inițiali Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, aceasta s-a extins anul acesta pentru a include Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Erdoğan s-a întâlnit cu Putin în marja unui summit BRICS desfășurat luna trecută în Kazan, Rusia. Președintele rus a declarat că omologul său turc a prezentat din nou propuneri privind transportul maritim în Marea Neagră și stabilirea unui coridor pentru cereale, în timp ce Erdoğan a declarat reporterilor că dorește să înceapă „negocieri de pace între cele două țări cât mai curând posibil”.
Observatorii militari spun că forțele ruse și-au intensificat semnificativ avansurile în Ucraina începând cu luna septembrie, subliniind avantajul uriaș al Rusiei în ceea ce privește efectivele și armele, în timp ce Kievul a cerut mai mult ajutor și arme de la aliații săi occidentali.