Reprezentanții Moscovei spun că partea rusă vrea să negocieze ''încă de sâmbătă'' cu SUA aceste măsuri.
Propunerile vin pe fondul unei acutizări a tensiunilor ruso-occidentale în jurul Ucrainei iar SUA şi statele europene acuză Moscova că pregătește o ofensivă militară împotriva contra Kievului.
Cele două texte avansate de partea rusă se numesc ''Tratat între SUA şi Federația Rusă asupra garanțiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federației Ruse şi a statelor NATO".
Documentele insistă în special pe interzicerea oricărei noi extinderi a Alianței Nord-Atlantice şi a înființării de baze militare americane în țările din fostul spațiu sovietic.
Ele au fost transmise încă de săptămâna trecută părții americane.
NATO a respins, deja, cererea ca Moscovei să i se garanteze că Ucraina nu va fi primită în alianță.
''Este esențial ca garanțiile de securitate pentru Rusia să fie așternute pe hârtie şi să aibă forță de drept'', a declarat Serghei Riabkov (foto), vice-ministrul de externe rus.
Cum văd rușii negocierile care ar evita conflictul armat
Riabkov a cerut, de asemenea, deschiderea de negocieri ''încă de mâine, în sensul propriu al termenului, adică de sâmbătă, 18 decembrie''.
Oficialul rus a precizat că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfășoare la Geneva.
Conform vice-ministrului rus, date fiind ''lipsa totală de încredere reciprocă'' şi politica ''agresivă'' a NATO ''în vecinătatea Rusiei'', aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ''relansare a relației plecând de la o pagină albă''.
Printre alte obligații, tratatele propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite să-și creeze baze militare în nicio țară care nu face parte din NATO, dar care a făcut parte din URSS.
Rusia vrea "stop joc" la extinderea NATO
SUA ar trebui, de asemenea, să se angajeze că nu va utiliza infrastructurile unei astfel de țări pentru activități militare, și nici nu va dezvolta o cooperare militară bilaterală cu statul respectiv.
De asemenea, Rusia cere ca statele membre ale NATO să se angajeze că această alianță nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, şi că nu vor desfășura nicio ''activitate militară pe teritoriul Ucrainei și în alte țări din Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală''.
Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunțe la desfășurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.
Sursa: Agerpres