”Sperăm că Ankara se va abține de la acțiuni care ar putea duce la o deteriorare periculoasă a situației deja dificile din Siria”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zakharova.
„O astfel de mișcare, în absența acordului guvernului legitim al Republicii Arabe Siriene, ar fi o încălcare directă a suveranității și integrității teritoriale a Siriei” și ar „provoca o nouă escaladare a tensiunilor în Siria”, a adăugat ea.
Erdogan a propus din nou miercuri o ofensivă militară în nordul Siriei.
„Facem încă un pas în stabilirea unei zone de securitate de 30 km de-a lungul graniței noastre de sud. Vom curăța Tal Rifat și Manbij”, a spus el, referindu-se la două orașe din nordul Siriei.
Erdogan a spus că apoi va merge „pas cu pas în alte regiuni”.
De o săptămână, liderul Turciei amenință că va lansa o operațiune împotriva luptătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). El vizează, de asemenea, Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), un grup sirio-kurd pe care îl consideră parte a PKK.
PKK a purtat o revoltă armată împotriva Turciei din 1984, iar zeci de mii de oameni au murit în conflict.
Guvernul turc a acuzat YPG-ul că atacă forțele de securitate turcești din Siria.
Zakharova a spus: „Înțelegem preocupările Turciei cu privire la amenințările la adresa securității naționale care provin din regiunile de graniță” cu Siria, dar a adăugat că problema ar putea fi rezolvată doar dacă trupele siriene sunt dislocate în zonă.
În conformitate cu termenii unui acord din 2019, Rusia, un aliat al regimului de la Damasc, și Turcia au convenit să se asigure că forțele kurde se retrag din zonele din Siria apropiate de granița cu Turcia și să lanseze patrule comune.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat miercuri, de asemenea, aliatul NATO, Turcia împotriva unei ofensive militare în Siria, spunând că aceasta ar pune regiunea în pericol.
„Este ceva la care ne-am opune”, a declarat Blinken într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Îngrijorarea pe care o avem este că orice nouă ofensivă ar submina stabilitatea regională [și] va oferi actorilor maligni oportunități de a exploata instabilitatea”, a spus Blinken.
Turcia a lansat trei operațiuni militare în nordul Siriei din 2016, confiscând zone de-a lungul graniței, în ceea ce a spus că este o încercare de a-și asigura frontiera de amenințările din partea ISIL (ISIS) și YPG.
Forțele Democratice Siriene (SDF) legate de YPG au avertizat că o operațiune militară a Ankara va submina eforturile de combatere a luptătorilor din grupul armat ISIL în nord-estul Siriei.