Liderii rebeli aleşi duminică au "suficientă autoritate pentru a stabili un dialog extins şi durabil cu autorităţile ucrainene", a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin, pentru agenţia presă TASS.
"Această activitate nu poate fi productivă decât dacă se bazează pe un dialog echilibrat şi pe respect mutual şi dacă Kievul renunţă la operaţiunile militare", a adăugat oficialul rus.
Ucraina reprezintă cel mai periculos loc din Europa pentru jurnalişti
Liderii separatişti au obţinut fără surprize o victorie categorică la alegerile organizate duminică în estul Ucrainei, într-un scrutin calificat de europeni drept "un nou obstacol" pentru pace, dar recunoscut de Rusia.
Votul din teritoriile controlate de combatanţii proruşi - ceea ce înseamnă jumătate din regiunea Doneţk şi o mică parte din regiunea Lugansk - i-a confirmat în funcţii pe liderii rebeli aflaţi din vară la conducerea revoltelor separatiste din estul Ucrainei.
Moscova a anunţat că "respectă" rezultatele scrutinului, calificat drept o "farsă" de Kiev.
Evocând riscul unor noi sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, oficialul rus a apreciat că "instrumentul sancţiunilor este contraproductiv pentru soluţionarea conflictelor". "Istoria a dovedit acest lucru", a declarat el pentru agenţia Interfax.
Moscova este pregătită să sprijine Kievul şi separatiştii în găsirea unei soluţii pentru încheierea conflictului, a asigurat oficialul rus.
Citeşte şi:
Casa Albă: Deplasări de trupe ruse la frontiera cu Ucraina. Moscova pretinde dovezi