"Invadatorii au vizat din nou teritoriul uzinei nucleare, lovind nu departe de prima unitate energetică.
Au avariat stația de pompare a apelor uzate.
Un fum intens a fost semnalat în apropiere", a transmis pe Telegram agenția nucleară ucraineană Energoatom.
"Situația se înrăutățește, pentru că sunt surse de radiație în apropiere și mai mulți senzori de detecție a radiațiilor au fost avariați", adaugă sursa citată.
În pofida noilor bombardamente, nivelul de radiație în zona centralei era, joi, în limite normale, potrivit Energoatom.
For the fourth time in a day, the invaders fired at the territory near the Zaporizhzhia Nuclear Power Station - Energoatom. pic.twitter.com/zI3so0rTS0
— NEXTA (@nexta_tv) August 11, 2022
Consiliul de Securitate ONU, reuniune de urgență pentru situația de la Zaporojie
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite urma să se întrunească, joi, începând cu orele 22 (după fusul orar al României) într-o reuniune de urgență pentru a discuta situația centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, în legătură cu care Kievul şi Moscova se acuză reciproc că au bombardat-o.
Potrivit unei surse de la sediul ONU din New York, reprezentanții celor 15 țări din Consiliul de Securitate se reunesc la cererea Rusiei, care dispune de drept de veto, la fel cu ceilalți patru membri permanenți, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Franța și China.
G7, grupul țărilor cel mai puternic industrializate, a acuzat miercuri Moscova că pune în pericol regiunea ucraineană din jurul centralei Zaporojie și a cerut ca rușii să redea Kievului controlul acestui obiectiv nuclear
SUA susțin o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare
Statele Unite susțin apelurile pentru crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie.
"Luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase și iresponsabile. Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și să redea Ucrainei controlul deplin (asupra obiectivului) precum și să sprijine apelurile formulate de partea ucraineană pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei", a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a citat săptămâna trecută rapoarte conform cărora Rusia folosește această centrală ca echivalent al unui "scut nuclear", în sensul că efectuează tiruri asupra pozițiilor ucrainene din jurul obiectivului nuclear.
"Și, desigur, ucrainenii nu pot și nu vor să răspundă acestor tiruri, ca nu cumva să aibă loc un teribil accident nuclear", a adăugat Blinken, calificând poziția Rusiei drept "o culme a iresponsabilității".
Foto: depozitul de combustibil nuclear uzat de la Zaporojie