Antena 3 CNN Externe Rusia a trimis bombardiere cu rază lungă de acțiune să patruleze deasupra Belarusului

Rusia a trimis bombardiere cu rază lungă de acțiune să patruleze deasupra Belarusului

Două bombardiere rusești au efectuat manevre în Belarus, în comun cu aviația și forțele antiaeriene belaruse.

pjimage (40)
Sursa foto: Twitter/Alarabiya New
de Alexandra Ionescu    |    19 Dec 2021   •   14:13

O pereche de bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune nucleară au patrulat sâmbătă pe cerul deasupra Belarusului, într-o misiune menită să sublinieze legăturile strânse de apărare dintre cei doi aliați, pe fondul tensiunilor cu Occidentul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că două Tu-22M3 au zburat într-o misiune de patru ore pentru a exersa „îndeplinirea sarcinilor comune cu forțele aeriene și apărarea aeriană din Belarus”. Aviatoarele au fost escortate de avioanele de luptă Su-30 ale Belarusului, pe care Rusia le-a furnizat aliatului său.

Patrula de bombardiere ruse de sâmbătă a marcat a treia astfel de misiune de luna trecută.

Zborul de patrulare vine pe fondul îngrijorărilor occidentale cu privire la acumularea de trupe rusești în apropierea granițelor Ucrainei, care a stârnit temeri că se pregătește o invazie. Moscova a negat planurile pentru un astfel de atac, dar a îndemnat Occidentul să ofere garanții de securitate care să excludă extinderea NATO în Ucraina și desfășurarea acolo a armelor alianței - cereri care aproape sigur vor fi respinse de SUA și aliații săi.

Unii oficiali ucraineni și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea folosi teritoriul aliatului său Belarus pentru a ataca Ucraina.

Moscova a sprijinit ferm Belarusul pe fondul tensiunilor de luna trecută, când mii de migranți și refugiați, majoritatea din Orientul Mijlociu, s-au adunat de partea belarusă a graniței cu Polonia în speranța de a trece în Europa de Vest.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe președintele autoritar din Belarus Alexander Lukașenko că a încurajat trecerea ilegală a frontierei ca un „atac hibrid” pentru a riposta la sancțiunile UE asupra guvernului său pentru reprimarea disidenței interne după realegerea disputată a lui Lukașenko din 2020.

Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Lukașenko a declarat luna trecută că țara sa va fi pregătită să găzduiască arme nucleare rusești, potrivit Alarabiya News.

Liderul belarus nu a precizat ce fel de arme ar fi dispusă să găzduiască Belarus, dar a remarcat că fosta națiune sovietică a păstrat cu atenție infrastructura militară necesară care datează din vremea URSS.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a descris oferta lui Lukașenko drept „un avertisment serios, determinat de politica occidentală nesăbuită”.

×
Subiecte în articol: Rusia Belarus bombardiere patrulare
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close