”La 7 aprilie, parlamentul Republicii Moldova a adoptat amendamente la Codul serviciilor media audio și vizuale. Acestea prevăd interzicerea difuzării de programe și filme realizate în țări care nu au ratificat Convenția Europeană a Televiziunii Transfrontaliere, inclusiv Rusia. La 14 aprilie, parlmentarii din Republica Moldova au adoptat amendamente la codul de infracțiuni care impun amenzi sau muncă în folosul comunității pentru utilizarea simbolurilor ”de agresiune militară”, precum ”steaguri și panglici colorate, simboluri, insigne” etc. Panglica ”bicoloră neagră și portocalie”, adică panglica ”Sfântul Gheorghe”, se află printre cele interzise. Se așteaptă ca președintele republicii să semneze aceste amendamente în curând”, a amintit Maria Zakharova.
”Sperăm că bunul simț va câștiga în republică și partea moldovenească se va abține de la pași care dăunează relațiilor cu Rusia”, a subliniat ea.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, ultimii pași ai Republicii Moldova contravin declarațiilor liderilor săi cu privire la angajamentul lor față de statutul neutru al țării și parteneriatul cu Rusia.
”Liderii Moldovei și-au subliniat în repetate rânduri angajamentul față de statutul neutru al republicii, față de respectarea drepturilor și intereselor cetățenilor săi, față de un parteneriat pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia. Ultimele inițiative legislative adoptate de parlamentul Republicii Moldova contravin acestor declarații”, a declarat oficialul rus prin intermediul agenției de presă rusă de stat TASS.
”Acești pași includ măsuri restrictive împotriva mass-mediei ruse care operează în Moldova, sprijinul necondiționat pentru eforturile Statelor Unite și ale aliaților săi de a înlăture Rusia din organizațiile și organismele internaționale, complicitatea autorităților moldovenești la mitinguri anti-ruse, care au loc de o lună în fața ambasadei Rusiei la Chișinău”, a mai spus ea, adăugând că acești pași au stârnit un răspuns larg atât în societatea moldovenească, cât și în cea rusă.
Ulterior, Zakharova a trecut la declarații mai sentimentale, amintind istoria comună a celor două state: ”Moldova și Rusia își amintesc bine de campania președintelui Maia Sandu promisiunea de a asigura dreptul de a sărbători ziua de 9 mai. Este o dată majoră în istoria noastră comună, care păstrează memoria eroismului popoarelor din fosta Uniune Sovietică, inclusiv a moldovenilor, care au luptat împotriva nazismului”.
”Aproximativ 650.000 de moldoveni au murit în timpul Marelui Război Patriotic (Frontul de Est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial unde Rusia a luptat împotriva Germaniei naziste). Aproximativ 400.000 de moldoveni luptau în Armata Roșie. Până la 250.000 de soldați, ofițeri și voluntari moldoveni au fost premiați cu ordine și medalii sovietice. Este datoria noastră comună să prețuim amintirea despre ele", a subliniat Zakharova”, a conschis aceasta..