Antena 3 CNN Externe Rusia a simulat atacul masiv al unui adversar în spațiul său aerian. Moscova vorbește de criza nucleară de acum 60 de ani

Rusia a simulat atacul masiv al unui adversar în spațiul său aerian. Moscova vorbește de criza nucleară de acum 60 de ani

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 12:19 27 Dec 2021 Modificat la 12:20 27 Dec 2021
Su-27 si Boeing B-52H Stratofortress

Districtul militar de Vest al Rusiei a anunțat organizarea unui exercițiu militar de antrenament, vizând respingerea unui atac aerian masiv al unui adversar.

Aproximativ 1.000 de soldați au luat parte la operațiune, potrivit agenției Interfax.

Acestă inițiativă vine după ce Moscova a mobilizat zeci de mii de soldați în puncte din apropierea frontierei cu Ucraina şi a cerut ca vecinul său sudic să nu fie primit în NATO şi să nu fie desfășurate arme ofensive acolo sau în alte țări vecine.

Între timp, autoritățile ruse spun că unele trupe au început să se întoarcă la bazele permanente, după "exerciții în apropierea Ucrainei".

Astfel, chiar în ziua de Crăciun, ministerul de resort de la Moscova a anunțat încheierea unor manevre militare în apropierea Ucrainei şi "revenirea a 10.000 de militari ruși la bazele lor", fără a preciza care sunt aceste baze. 

Manevrele au durat o lună de zile în sudul țării, în apropiere de frontiera ucraineană.

Noi negocieri ruso-americane în ianuarie

Potrivit ministerului rus al Apărării, aceste manevre ”de antrenament în luptă” au avut loc în mai multe poligoane militare situate în regiunile ruse Volgograd, Rostov, Krasnodar şi în Crimeea anexată.

Sursa citată a indicat că exerciții militare au avut loc, de asemenea, în teritorii ruse mai îndepărtate de frontiera Ucrainei, în regiunile Stavropol, Astrahan, în Caucazul de Nord, dar şi în Armenia, Abhazia şi Osetia de Sud.

De peste o lună de zile, Rusia este acuzată de către Occident de comasarea a zeci de mii de militari în apropierea frontierei ucrainene, în vederea unei eventuale intervenții militare împotriva Kievului.

Moscova neagă orice intenție belicoasă şi susține că este amenințată de "provocări" ale Kievului şi NATO.

Oficialii ruși cer Alianței Tratatului Atlanticului de Nord să promită formal să nu se extindă în fosta URSS.

Aceste revendicări urmează să fie abordate în cadrul unor negocieri ruso-americane, în ianuarie.

Ministrul adjunct de externe de la Moscova amintește criza rachetelor cubaneze

Situația tensionată din prezent a fost comparată de ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov cu un alt moment tensionat, de acum aproape 60 de ani, când lumea a fost în pragul apocalipsei nucleare.

"Moscova consideră că amenințarea unei noi crize a rachetelor este serioasă", a declarat Riabkov, luni, conform agenției de presă RIA.

În 1962, administrația președintelui John Fitzgerald Kennedy a instituit o blocadă navală în jurul Cubei, după ce fotografii realizate de avioane-spion au relevat prezența pe insulă a unor rachete cu încărcături nucleare, capabile să atingă Statele Unite.

Pe parcursul crizei care a durat 38 de zile, între 14 octombrie și 20 noiembrie, însuși președintele american de atunci a estimat că probabilitatea unui război nuclear a fost de "aproape 50%".

În cele din urmă, Kennedy și omologul său rus, Nikita Hrusciov, au reușit să se înțeleagă iar URSS și-a retras rachetele nucleare din Cuba. Ulterior, conform celor negociate, și SUA și-au retras mai multe rachete nucleare din Turcia.

Surse: Agerpres, Reuters

Foto: Imagine distribuită de Ministerul al Apărării de la Moscova, ce reprezintă un aparat de vânătoare Su-27 (în plan îndepărtat) venit la interceptare în apropierea unui bombardier strategic american Boeing B-52H Stratofortress (în plan apropiat), deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Septembrie, 2020

×
x close