Antena 3 CNN Externe Rusia: Armele chimice nu trebuie să constituie un alibi pentru o intervenţie militară în Siria

Rusia: Armele chimice nu trebuie să constituie un alibi pentru o intervenţie militară în Siria

1 minut de citit Publicat la 19:59 27 Apr 2013 Modificat la 19:59 27 Apr 2013
Rusia: Armele chimice nu trebuie să constituie un alibi pentru o intervenţie militară în Siria
Foto: Agerpres/AP
Informaţiile despre utilizarea de armament chimic în Siria nu trebuie să fie utilizate ca un alibi în vederea unei intervenţii militare în această ţară, a avertizat sâmbătă Mihail Bogdanov, emisarul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Orientul Mijlociu, relatează AFP, conform Mediafax.
"Dacă există probe serioase privind utilizarea unor arme chimice în Siria, este necesar să fie prezentate imediat, ci nu să fie ascunse", a declarat Bogdanov, care se află de joi într-o vizită la Beirut, în cadrul unui turneu regional.
"Este necesar să ne asigurăm de aceste date imediat, conform criteriilor internaţionale, ci nu să le utilizăm pentru a atinge alte obiective. Nu trebuie ca ele să fie un alibi pentru o intervenţie în Siria", a declarat emisarul, potrivit traducerii în arabă, pentru postul Al-Mayadeen.
Bogdanov este adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, una dintre puţinele puteri care susţin regimul lui Bashar al-Assad.
Washingtonul a recunoscut joi, pentru prima dată, că regimul sirian probabil a utilizat arme chimice într-o cantitate mică, subliniind totodată că informaţiile nu sunt de natură să ofere o certitudine. Preşedintele Barack Obama a avertizat Damascul împotriva oricărei recurgeri la acest tip de armament, un lucru care ar schimba, în opinia sa, "regula jocului" conflictului.
"Este necesar să cunoaştem adevărul şi să deţinem probe, ci nu să ne bazăm pe informaţii de presă ce nu sunt suţinute de fapte", a reiterat Bogdanov, potrivit traducerii în arabă, într-un interviu pentru postul Al-Manar, aparţinând partidului şiit libanez Hezbollah, un aliat al regimului sirian.
"Avem experienţa unei intervenţii violente în treburile irakiene, sub pretextul că existau arme de distrugere în masă (în Irak), iar acest lucru s-a dovedit fals, până la urmă", a continuat, el, referindu-se la invadarea Irakului de către americani în 2003.
Bogdanov, a cărui vizită s-a concentrat asupra conflictului din Siria, s-a întâlnit sâmbătă cu Mohammad Raad, liderul grupului parlamentar al Hezbollah, o întâlnire pe care emisarul a calificat-o drept "foarte utilă", fără să ofere precizări.
Hezbollah, un puternic partid armat, participă în mod activ la lupte împotriva rebelilor din Siria, alături de regimul sirian, argumentând că vrea să apere libanezi şiiţi ce locuiesc în ţara vecină.
 

×
TOP articole
x close