Antena 3 CNN Externe Forțele armate ale Rusiei vor considera armele furnizate Ucrainei de țările NATO ca o țintă legitimă | Pe câmpul de luptă cu Rusia, pierderea Afganistanului este câștigul Ucrainei

Forțele armate ale Rusiei vor considera armele furnizate Ucrainei de țările NATO ca o țintă legitimă | Pe câmpul de luptă cu Rusia, pierderea Afganistanului este câștigul Ucrainei

Furnizarea de arme către Kiev de către țările NATO este în esență un război împotriva Rusiei, iar Forțele Armate ale Federației Ruse urmând să considere aceste arme drept ținta lor legitimă pe teritoriul Ucrainei, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

elicoptere Mi-17
Sursa foto: Twitter/NixinWolf
de Alexandra Ionescu    |    26 Apr 2022   •   09:00

"Desigur, aceste arme vor fi o țintă legitimă pentru forțele armate ruse, care operează ca parte a unei operațiuni speciale, iar depozitele, inclusiv din vestul Ucrainei, au devenit astfel de ținte de mai multe ori", a spus el.

„Cum s-ar putea să fie altfel?”, a continuat ministrul. „NATO, de fapt, intră în război cu Rusia printr-un mandatar și înarmează acest mandatar”.

Potrivit lui Lavrov, intenția SUA de a transfera elicoptere Mi-17 în Ucraina, care a participat la un moment dat la așa-numitul „pachet de elicoptere” în cadrul cooperării dintre Moscova și Washington cu privire la Afganistan, este o încălcare directă a obligațiilor internaționale.

„Trimiterea acestor elicoptere în Ucraina este o încălcare directă a obligațiilor într-un domeniu foarte important al relațiilor internaționale”, a spus el, potrivit Interfax.

Potrivit ministrului, acesta este „un alt exemplu de lipsă de scrupule a americanilor în ceea ce privește dreptul internațional, implementarea a propriilor reguli”.

În urmă cu câțiva ani, Rusia și Statele Unite au semnat un „pachet pentru elicoptere” pe bază bilaterală, care prevedea vânzarea de către Rosoboronexport a elicopterelor Mi-17 de fabricație sovietică și rusă pentru a se stabili în Afganistan. La rândul ei, Rusia s-a angajat atunci să deservească aceste elicoptere.

„Acum ei (SUA) au anunțat cu voce tare că predau aceste elicoptere lui Zelenski. Le-am atras atenția asupra faptului că elicopterele au fost achiziționate în baza unui contract cu Rosoboronexport. Contractul spune că acestea sunt exclusiv pentru nevoile serviciilor de securitate din Afganistan și că orice transfer către orice țară terță nu este permis fără acordul Federației Ruse”, a subliniat Lavrov.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” rusești în Ucraina. În acest sens, țările occidentale furnizează Ucrainei arme, dar refuză să participe direct la conflict.

Călătoria neobișnuită a elicopterelor Mi-17

Când Statele Unite au vrut să cumpere o flotă de elicoptere pentru guvernul afgan la începutul anilor 2010, au ales Mi-17 vândut de un exportator de arme rus.

Decizia i-a înfuriat pe parlamentarii americani care au considerat că Pentagonul ar trebui să aleagă un producător american. Dar Departamentul Apărării a păstrat cursul, spunând că elicopterele rusești erau relativ ieftine, funcționau bine în întinderile deșertice ale Afganistanului și la altitudini mari, iar piloții afgani știau cum să le piloteze.

Un deceniu mai târziu, nici Congresul, nici Kremlinul nu ar fi putut anticipa că acele elicoptere vor fi folosite împotriva forțelor ruse prin transferuri de arme concepute de Statele Unite ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova și la preluarea Afganistanului de către talibani.

Călătoria neobișnuită a elicopterelor Mi-17 a fost nemenționată în anunțul de săptămâna trecută de către președintele Biden, care și-a exprimat aprobarea unui pachet de securitate de 800 de milioane de dolari care extinde în mod dramatic sfera ajutorului militar pe care Washington îl oferă Kievului.

„Aceste noi capabilități includ sisteme de artilerie, runde de artilerie și transportoare blindate de personal”, a spus Biden. „Am aprobat și transferul de elicoptere suplimentare.”

Cele 11 elicoptere se îndreaptă către Ucraina într-un moment crucial pentru armata sa, în timp ce Rusia își intensifică atacurile asupra estului și sudului țării. Mi-17-urile sunt folosite pentru transporturi de personal care pot fi înarmate cu tunuri și rachete, permițându-le să îndeplinească un rol de atac și să ofere sprijin aerian.

În total, Statele Unite au fost de acord să furnizeze Ucrainei 16 elicoptere Mi-17. Toate erau supuse unor lucrări de întreținere contractate de SUA în afara Afganistanului în august, când talibanii au preluat țara și au confiscat miliarde de dolari în echipamente militare furnizate de Occident, a declarat căpitanul Mike Kafka, purtător de cuvânt al Pentagonului.

La acea vreme, elicopterele aparțineau încă guvernului afgan, dar pentru că au fost plătite de contribuabilii americani prin Fondul Forțelor de Securitate din Afganistan, Pentagonul a notificat Congresul în decembrie că intenționează să „trateze” aeronava ca fiind proprietatea Departamentului de Apărare, a spus Oficiali americani, potrivit The Washington Post.

În mod convenabil, cinci Mi-17 se aflau deja în Ucraina pentru întreținere când a început ofensiva Rusiei - un eveniment neobișnuit, având în vedere experiența Ucrainei în echipamentele militare proiectate de sovietici. Aceste elicoptere, considerate „articole de apărare în exces” conform Legii privind controlul exporturilor de arme, au fost predate oficial Ucrainei, a declarat un oficial al apărării.

Potopul de arme în Ucraina a înfuriat Moscova, care a avertizat Statele Unite să nu mai înarmeze Ucraina sau să se confrunte cu „consecințe imprevizibile”.

Arme rusești împotriva Rusiei

Ironia utilizării echipamentelor militare rusești împotriva forțelor Moscovei în Ucraina nu a scăpat experților militari, iar unii au sugerat că Mi-17 ar putea fi folosite cu un efect mai mare acolo decât în ​​Afganistan.

„Pentru prima dată, predăm bunurile unui guvern și unei armate care sunt capabile să le folosească”, a spus Jason Dempsey, un fost ofițer al armatei care a ajutat la antrenarea forțelor afgane.

Personalul militar din Ucraina, un fost stat sovietic, are mai multă experiență în utilizarea elicopterelor rusești decât Chinooks sau Black Hawks americani, a spus Dempsey.

Această ușurință de a folosi echipamentele de fabricație rusești a făcut ca alte țări europene să fie de acord să furnizeze arme cheie ale erei sovietice care pot fi folosite cu ușurință de ucraineni în luptă. Slovacia, de exemplu, a fost de acord să trimită sistemul său de apărare antiaeriană S-300 de fabricație rusă, după ce Washingtonul s-a oferit să îl înlocuiască cu o baterie de înlocuire de rachete Patriot mai avansate.

Guvernele Poloniei și Republicii Cehe au furnizat și Ucrainei tancuri T-72 de fabricație rusă.

”Rușii au inundat atât de mult lumea cu arme ieftine, dar de încredere, încât au înarmat efectiv ambele părți în război”, a declarat Jeremy Shapiro, director de cercetare la Consiliul European pentru Relații Externe.

Revenirea generată de astfel de vânzări nu este necunoscută Statelor Unite, cel mai mare furnizor de arme din lume, care s-a luptat în mod repetat cu oponenții înarmați cu arme americane sau a furnizat guvernelor care ulterior au comis atrocități.

„Când vinzi cuiva un ciocan, nu știi dacă acesta va fi folosit pentru a construi o casă sau a-ți sparge fereastra”, a spus JJ Gertler, analist senior la consultanța Teal Group.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina arme NATO Serghei Lavrov
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close