Antena 3 CNN Externe Rusia are alte planuri pentru Kosovo

Rusia are alte planuri pentru Kosovo

Rusia are alte planuri pentru Kosovo
28 Mar 2007   •   09:59

Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite a prezentat un nou plan pentru independenţa provinciei Kosovo. Şi aceasta în contextul în care reprezentantul Moscovei şi-a declarat, în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, nemulţumirea faţă de stadiul negocierilor asupra unei viitoare constituţii pentru Kosovo. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite urmează să discute în luna aprilie planul mediatorului ONU pentru Kosovo, Martti Ahtisaari.

Raportul său, dat publicităţii luni, la New York, recomandă independenţa actualei provincii sârbe, într-o primă etapă sub supraveghere internaţională. Soluţia fost criticată de Serbia şi de Rusia, dar susţinută de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Ambasadorul rus la ONU, Vitaly Ciurkin, a declarat că delegaţia sa a făcut două sugestii în reuniunea Consiliului de Securitate.

Diplomatul a cerut o revizuire a Rezoluţiei 1244, adoptate în 1999, prin care se garantează pacea şi securitatea pentru toţi locuitorii provinciei Kosovo. În acelaşi timp, Ciurkin a cerut trimiterea unei misiuni ONU în Kosovo pentru a se familiariza cu situaţia actuală a lucrurilor.

?Nu cerem o amânare. Cerem un efort susţinut şi meticulos pentru că este vorba de o problemă care, probabil, va fi cel mai important lucru pentru Consiliul de Securitate, anul acesta, poate în acest deceniu, cu eventuale implicaţii internaţionale enorme?. Ambasadorul rus a mai spus că o decizie asupra statutului Kosovo nu ar trebui luată încă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close