Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că 50.000 de soldați ai Rusiai sunt blocați în prezent în regiunea de graniță Kursk, ca urmare a unei incursiuni armate a Kievului, lansată în august și care continuă în prezent, transmite BBC.
Informația este susținută și de publicația americană The New York Times (NYT), pe baza unor surse ucrainene și americane anonime.
În discursul său zilnic adresat națiunii, Zelenski a afirmat că operațiunea din Kursk a redus capacitatea Moscovei de a ataca în interiorul Ucrainei.
„Oamenii noștri rețin 50.000 de membri ai armatei de ocupație care, din cauza operațiunii din Kursk, nu pot fi desfășurați pe alte direcții ofensive rusești de pe teritoriul nostru”, a explicat președintele ucrainean.
La rândul său, comandantul șef al forțelor Kievului, generalul Oleksandr Sîrski, a susținut că, dacă nu era desfășurarea de forțe în Kursk, „zeci de mii de inamici din cele mai bune unități de asalt rusești” ar fi luat cu asalt pozițiile ucrainene din regiunea Donețk.
NYT: Rusia a adus soldați în Kursk fără a fi nevoită să îi retragă din Ucraina
Potrivit Institutului american pentru Studiul Războiului, Rusia avea 11.000 de soldați în Kursk atunci când Ucraina a început ofensiva în această regiune.
La rândul său, NYT sugerează că Moscova a reușit să își consolideze trupele în Kursk fără a fi nevoie să își retragă soldații din Ucraina.
„O nouă evaluare americană indică faptul că Rusia a masat trupele din Kursk fără a fi nevoită să retragă soldații din estul Ucrainei - principala sa prioritate pe câmpul de luptă - ceea ce i-a permis Moscovei să preseze pe mai multe fronturi simultan”, afirmă publicația americană.
Atât Ucraina, cât și SUA au comunicat recent că peste 10.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia de regimul de la Phenian.
Moscova nu a confirmat, dar nici nu a negat prezența trupelor nord-coreene în Kursk.
NYT: 50.000 de mii de soldați masați de Rusia în Kursk pentru o contraofensivă iminentă
The New York Times, care citează oficiali anonimi, atât americani, cât și ucraineni, a scris că cei 50.000 de militari ruși și nord-coreeni se pregătesc pentru o contraofensivă iminentă.
Într-o altă evoluție conexă conflictului din Ucraina, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a semnat un decret de ratificare a tratatului de apărare mutuală cu Rusia, aprobat din iunie, în urma vizitei lui Vladimir Putin la Phenian.
Coreea de Nord și Rusia și-au strâns relațiile în urma invaziei din Ucraina care a dus, între altele, la izolarea Moscovei pe plan internațional.
SUA au acuzat în mod repetat Phenianul că trimite Rusiei cantități mari de echipamente militare, inclusiv rachete balistice și lansatoare de rachete.