După anunţarea celei mai recente runde de sancţiuni dure împotriva Rusiei, în Occident a început să se atenueze tonul aprig.
"Nu este necesar ca Rusia să renunţe la Crimeea, pentru a scăpa de sancţiunile impuse", declară oficialii Departamentului de Stat al SUA.
În Uniunea Europeană există voci care susţin că sancţiunile ar putea fi atenuate până la sfârşitul acestei luni, dacă Rusia va îndeplini condiţiile prevăzute în Acordurile din Minsk, cu privire la soluţionarea paşnică a situaţiei din sud-estul Ucrainei.
Departamentul de Stat al SUA recunoaşte că în cazul în care Rusia pune în aplicare toate acordurile semnate la Minsk pe 5 septembrie, se va deschide calea pentru eliminarea ultimei runde de sancţiuni din 12 septembrie, care au limitat cooperarea cu companiile esenţiale din Federaţia Rusă din sectorul de petrol, gaze şi cel bancar.
"Trebuie să vedem dacă vor fi puse în aplicare condiţiile acordului semnat la Minsk şi cei 12 paşi stipulaţi privind încetarea focului", — a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf.
De asemenea, ambasadorul Uniunii Europene în Statele Unite ale Americii, Joao Almeida, consideră că sancţiunile dictate împotriva Rusiei ar putea fi ridicate parţial deja de la sfârşitul lunii septembrie.