Vicepreşedintele companiei petroliere Lukoil, Leonid Fedun, s-a pronunţat miercuri pentru integrarea Rusiei în Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a sugerat ca Moscova să adere la decizia de reducere a extracţiei, pentru creşterea preţului ţiţeiului, informează agenţia EFE.
"Viitorul sectorului petrolier şi stabilitatea preţului ţiţeiului necesită o legătură mai strânsă între Rusia şi OPEC, sau, chiar integrarea Rusiei?, a declarat Fedun la o conferinţă de presă, la Moscova.
Fedun a subliniat că Rusia, în ultimul timp, a intensificat cooperarea cu cartelul petrolier, la a cărui viitoare reuniune vor participa şi managerii unor importante companii petroliere ruse, inclusiv şeful Lukoil, Vagit Alekperov.
?Dacă la această reuniune se anunţă o nouă reducere şi Rusia aderă la această măsură, preţul petrolului se va situa în banda de 80 plus?, a spus reprezentantul Lukoil, citat de Interfax.
Pe de altă parte, analiştii sunt de părere că este foarte dificil să se ajungă la un acord privind reducerea coordonată a producţiei. Din pricina condiţiilor climaterice deosebite din regiunile vest siberiene ale Rusiei, precum şi a factorilor geologici, oprirea extracţiei este extrem de dificilă.
Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat, în urmă cu o săptămână, că ţara sa este interesată de preţuri stabile şi previzibile ale ţiţeiului.
Fedun a estimat miercuri că producţia de petrol a Rusiei va scădea în 2009 cu 1-1,5 la sută, dar a adăugat că Lukoil, anul viitor, îşi va majora producţia de petrol cu 1-1,5 la sută şi pe cea de gaze naturale cu 3-4 la sută. Un oficial al Ministerului Energiei de la Moscova vorbea de o cădere a producţiei în acest an de 0,3% sau un milion tone metrice, ceea ce ar fi oricum prima cădere din ultimul deceniu, în timp ce analiştii se aşteaptă la trei procente.
Conform afirmaţiilor sale, proiectul de buget al Lukoil pentru 2009 prevede trei variante: una optimistă, cu un preţ de 80 de dolari barilul, una optimă, cu un preţ de 60 de dolari, şi una pesimistă - 45 dolari/baril.
Preţul petrolului rus Ural pe piaţa mondială a scăzut sub 60 dolari barilul, în timp ce Guvernul a calculat bugetele pe 2009, fără deficit bugetar, pornind de la un preţ de 70 dolari/baril, scrie Agerpres.
Recent Rusia a devenit promotoarea principală a creării unui cartel al gazelor, care să funcţioneze pe aceleaşi principii precum OPEC. Impreuna cu Iran si Qatar ? reprezinta peste 55% din rezervele mondiale de gaz.
În altă ordine de idei, Rusia şi-a redus estimările privind creşterea economică din cauza crizei financiare. Produsul Intern Brut va creşte probabil cu 7,3 la sută în 2008, faţă de o estimare anterioară de 7,8 la sută, a anunţat miercuri Ministerul rus al Economiei, citat de Bloomberg.
Antena3.ro