Kremlinul a impus deja o serie de sancțiuni comerciale Turciei însă măsurile luate până acum nu au afectat și exporturile energetice rusești spre Turcia, care sunt vitale pentru relațiile economice bilaterale. Ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a precizat că deocamdată nu a fost luată nicio decizie cu privire la proiectul gazoductului Turkish Stream și nici cu privire la centrala nucleară pe care o companie rusească o construiește în Turcia.
În schimb, sursele citate de Reuters au declarat că Gazprom așteaptă instrucțiuni din partea președintelui rus Vladimir Putin. 'Ne așteptăm ca, cel mai probabil, șeful statului să anunțe înghețarea proiectului Turkish Stream, sau cel puțin o anumită amânare', a declarat una dintre surse. 'Sperăm în continuare că Turkish Stream va fi amânat cu câțiva ani, decât să fie anulat complet', a declarat o a doua sursă.
Conducta Turkish Stream ar urma să traverseze Marea Neagră până la granița dintre Turcia și Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014 între Gazprom și compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream este estimată la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia. Lucrările de construcție la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an, însă, deocamdată, guvernele rus și turc nu au semnat un acord oficial în acest sens.
La finele anului trecut, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, o conductă destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.