Autorităţile britanice investighează incendiul care s-a produs într-un depozit de lângă Birmingham, care ar fi fost provocat de un colet cu un dispozitiv ce ar fi putut să fie transportat cu un avion în Regatul Unit. Suspiciunea incredibilă a anchetatorilor este că Rusia este direct implicată și, teoretic, acesta ar fi putut fi un act grav de sabotaj al Moscovei, pentru că în cazul în care incendiul ar fi izbucnit în aer ar fi putut exista consecințe grave.
Acesta reprezintă un episod care amintește de ceea ce s-a întâmplat acum câteva săptămâni în Germania, în circumstanțe foarte asemănătoare.
În realitate, autoritățile britanice nu au dezvăluit niciodată ce s-a întâmplat în depozitul Minworth, chiar lângă Birmingham, în iulie. În final, însă, poliția a confirmat investigațiile în curs, după o anchetă a The Guardian.
Astfel, un comunicat oficial din partea autorităţilor britanice precizează: "Putem confirma că luni, 22 iulie, un pachet a luat foc într-un depozit DHL de lângă Birmingham și pe care departamentul de combatere a terorismului îl investighează. Muncitorii depozitului au intervenit împreună cu pompierii, nu au existat răniți sau pagube semnificative".
Nu este clar încă dacă respectivul colet a sosit cu un zbor de linie sau cu un avion de marfă. Dar ar fi plecat din Lituania și, dacă ar fi luat foc în zbor, ar fi putut provoca prăbușirea avionului în care a fost transportat. Un accident similar cu ceea ce s-a întâmplat în Germania, din nou în iulie anul trecut, când un alt pachet a luat foc într-un depozit DHL din Leipzig, cu puțin timp înainte de a fi încărcat într-un avion cargo.
Chiar săptămâna trecută, Ken McCallum, șeful MI5, a avertizat că serviciile de informații militare ale Rusiei par să fie într-o „misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene: am văzut incendii, sabotaj și multe altele”.
La urma urmei, episoadele suspecte încep să fie multe. În martie trecut, un depozit al unei companii din estul Londrei, legat de Kiev, a luat foc: șapte persoane au fost inculpate pentru ceea ce anchetatorii consideră o operațiune condusă de Moscova. La Varșovia, însă, în mai 2024, un centru comercial a luat foc, iar și cu acea ocazie, premierul polonez Donald Tusk a arătat cu degetul spre Rusia. Dar în Germania, după cum își amintește The Guardian, s-a întâmplat și mai rău, având în vedere că autoritățile au dejucat un atac rusesc (conform informațiilor americane) împotriva lui Armin Papperger, CEO-ul producătorului german de arme Rheinmetall, care aprovizionează și guvernul de la Kiev.