Antena 3 CNN Externe Rusia amenință că va bombarda capitalele din Europa: Sunt ținte pentru rachetele noastre

Rusia amenință că va bombarda capitalele din Europa: Sunt ținte pentru rachetele noastre

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:01 13 Iul 2024 Modificat la 20:10 13 Iul 2024
profimedia rachete rusia
Sistem rusesc lansator de rachete. Sursă foto: Profimedia Images

Moscova amenință să facă din capitalele țărilor din Europa ținte pentru rachetele sale, relatează presa internațională, citată de Agerpres.

Reacția vine după ce SUA au anunțat că vor desfășura, din 2026, rachete de croazieră Tomahawk cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei, ca parte a măsurilor de a descuraja Rusia să atace NATO.

Declaraţia americano-germană, publicată în marja Summitului NATO de la Washington, menţionează că "desfăşurări episodice" ale rachetelor cu rază lungă vor începe în 2026. Vor fi desfășurate, de asemenea rachete SM-6 şi "arme hipersonice aflate în dezvoltare", cu rază de acțiune mai mare decât capacitățile staționate în prezent în Europa.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avertizat, în acest context, că metropolele europene ar putea ajunge "victime ale unei confruntări între Washington și Moscova".

"Europa, țintă pentru rachetele noastre, iar țara noastră, țintă pentru rachetele americane din Europa. Am cunoscut deja acest lucru (pe vremea Războiului Rece între SUA și URSS, n.r.). Avem capacitatea de a opri aceste rachete, dar victimele potențiale sunt capitalele acestor țări europene", a spus Dmitri Peskov.

SUA au deplasat un lansator Typhoon pe o insulă daneză

În luna mai, Statele Unite au transportat un sistem lansator Typhoon pe insula daneză Bornholm pentru o serie de exerciții militare, informația fiind confirmată la momentul respectiv de partea americană.

Typhon poate lansa diverse tipuri de rachete antiaeriene, dar poate opera și rachete menite să distrugă ținte terestre.

Sistemul se bazează pe lansatorul Lockheed Martin Mk 70 și este capabil să trimită spre țintă rachete SM-6 (Standard Missile 6) și Tomahawk.

Rachetele SM-6 pot fi folosite împotriva avioanelor, dar și împotriva rachetelor de croazieră, anti-navă și balistice. De asemenea, pot fi folosite împotriva țintelor terestre, având, după unele surse, o rază de acțiune de 370 - 450 km, conform informațiilor agregate de publicația Defense România.

Cât privește rachetele Tomahawk, o variantă terestră, cunoscută sub denumirea de BGM-109G Gryphon, a fost dezvoltată și desfășurată în anii '80 din secolul trecut, ca parte a unui program strategic al Statelor Unite în vremea Războiului Rece.

Între țările care au găzduit rachete Tomahawk / Gryphon s-au numărat Marea Britanie, Germania Federală, Italia și Olanda.

SUA s-au retras din Tratatul INF semnat de Reagan și Gorbaciov după ce au acuzat Rusia că încalcă prevederile acestuia

Rachetele Tomahawk cu lansare terestră au fost retrase din Europa spre sfârșitul Războiului Rece, după ce, în 1987, Statele Unite și Uniunea Sovietică, prin președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, au semnat Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară (INF).

Acest document interzicea toate rachetele lansate de la sol cu rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

În 2019, Statele Unite s-au retras oficial din Tratatul INF, acuzând Rusia că încalcă prevederile acestuia prin dezvoltarea unei rachete de croazieră numită Novator 9M729 cu o rază de acțiune de 2.000 km, care poate fi lansată de pe aceleași sisteme ca și rachetele balistice Iskander.

×
x close