
Rusia vrea un acord de pace de lungă durată cu Ucraina, care să rezolve cauzele profunde ale conflictului, nu doar o încetare temporară a focului sprijinită de SUA, urmată de reluarea rapidă a luptelor. Declarația a fost făcută, luni, de viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov, potrivit RIA și Reuters, preluate de Agerpres. În același timp, din Turcia, unde se află într-o vizită externă, Serghei Lavrov a avertizat că pacea va fi încheiată doar în termenii dictați de Moscova.
Lavrov a spus, potrivit agenției Tass, că Rusia este pregătită să negocieze atât cu Ucraina, cât și cu Europa, dar acțiunile sale militare vor înceta doar dacă rezultatul este satisfăcător pentru Rusia.
El a spus că multe alte țări au devenit „realiste” în poziția lor față de Ucraina și că recenta întâlnire de la Riad a ridicat speranța de a avea un dialog normal între Rusia și SUA.
Într-un interviu difuzat luni, când se împlinesc exact trei ani de la începerea agresiunii ruse nejustificate, neprovocate şi ilegale contra Ucrainei, Riabkov a spus că Moscova vreau să încheie un acord care să treacă testul timpului.
„Putem recunoaşte cu încredere suficientă dorinţa părţii americane de deplasarea către o încetare rapidă a focului. Dar o încetare a focului fără o soluţionare pe termen lung este calea către o reluare rapidă a luptelor şi o reîncepere a conflictului cu consecinţe chiar mai grave, inclusiv consecinţe pentru relaţiile americano-ruse. Nu vrem asta. Avem nevoie de o soluţie pe termen lung care, în schimb, trebuie în mod obligatoriu să includă un element de depăşire a cauzelor primare pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina şi în jurul ei”, a declarat demnitarul rus.
Potrivit acestuia, discuţiile americano-ruse desfăşurate săptămâna trecută la Riad, unde conform Moscovei cele două părţi au convenit să pregătească tratativele de pace privind Ucraina, nu au oferit o mai mare claritate despre planul de pace al preşedintelui american Donald Trump.
Serghei Riabkov a reafirmat poziţia Rusiei potrivit căreia aceasta nu a avut altă opţiune în afară de lansarea „operaţiunii militare speciale” din Ucraina, din cauza a ceea ce Moscova consideră că este extinderea „neînfrânată” a NATO către est.
De asemenea, viceministrul de externe rus a denunţat ceea ce a numit călcarea în picioare a drepturilor populaţiei rusofone din Ucraina, acuzaţie respinsă ferm de Kiev.