Antena 3 CNN Externe Rusia anunță că a discutat cu China "o alternativă la NATO" în Eurasia. Beijingul nu confirmă

Rusia anunță că a discutat cu China "o alternativă la NATO" în Eurasia. Beijingul nu confirmă

wang yi lavrov
Miniștrii de externe rus (stânga) și chinez (dreapta), într-o întâlnire la Beijing, în octombrie 2023. Sursă foto: hepta / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iul 2024   •   15:31

Miniștrii de externe chinez și rus au discutat despre "o nouă arhitectură de securitate în Eurasia", idee avansată de Vladimir Putin ca alternativă la NATO, informează diplomația rusă, citată de Agerpres și EFE.

Un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Moscova precizează că Serghei Lavrov și Wang Yi au abordat această temă în cadrul unei întâlniri care a avut loc joi, la summitul miniștrilor de Externe ai Asociației Țărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), eveniment desfășurat în Laos.

"Alternativa la NATO" a fost propusă de Rusia "drept răspuns la blocarea mecanismelor euro-atlantice", se mai spune în declarația de la Moscova.

În schimb, comunicatul de presă al MAE chinez nu menționează discutarea acestei teme de către miniștrii Wang și Lavrov.

Partea chineză a transmis, doar, că cei doi demnitari au dialogat "cu privire la chestiuni importante legate de pace și securitate", cu implicații asupra stabilității regionale.

Conform Beijingului, ministrul chinez a remarcat că încrederea politică dintre cele două state este "solidă şi stabilă" și că ambele țări "își adâncesc cooperarea strategică", dorința Chinei fiind de "a se susține reciproc și de a proteja interesele-cheie ale celuilalt".

Mai multe diferențe între comunicatele ministerelor chinez și rus.

Deși comunicatul de presă difuzat de MAE rus nu face referire la acest subiect, Beijingul susține că Serghei Lavrov a felicitat China pentru rolul acesteia în promovarea declarației de reconciliere între facțiunile palestiniene Hamas și Fatah, semnată recent.

Pe de altă parte, declarația diplomației ruse subliniază demersurile chineze de legate de războiul din Ucraina.

"Lavrov i-a mulțumit omologului său pentru atitudinea echilibrată și consecventă a Chinei cu privire la criza din Ucraina și a aplaudat inițiativele Beijingului de a promova abordări care să țină cont de interesele tuturor părților implicate și care abordează cauzele fundamentale ale conflictului", se afirmă în comunicatul de presă al MAE rus.

Totuși, comunicatul MAE chinez nu face vreo referire specifică la războiul din Ucraina, remarcă agențiile de presă citate.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close