Antena 3 CNN Externe Rusia amenință din nou cu „haosul nuclear”: Moscova anunță că subestimarea determinării sale de către Occident poate avea consecinţe „tragice şi fatale”

Rusia amenință din nou cu „haosul nuclear”: Moscova anunță că subestimarea determinării sale de către Occident poate avea consecinţe „tragice şi fatale”

Rusia amenință din nou cu „haosul nuclear”: Moscova anunță că subestimarea determinării sale de către Occident poate avea consecinţe „tragice şi fatale”
Bomba Tsar, testată la 30 octombrie 1961 deasupra unei insule îndepărtate din Arctica: Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iun 2024   •   23:03

Vice-ministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a avertizat marți că subestimarea determinării Moscovei de către Occident ar putea avea consecințe „tragice și fatale”, având în vedere că Statele Unite și aliații lor se confruntă cu o putere nucleară, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit diplomatului rus, Occidentul deja a subestimat „pregătirea Rusiei de a se apăra şi de a-şi urmări interesele în orice situaţie”. „Nici nu vreau să mă gândesc că această subestimare ar putea deveni tragică şi fatală”, a indicat el în timpul unei conferinţe la Moscova, adăugând că Occidentul a ales confruntarea cu o putere nucleară majoră.

„Există diferite modalităţi de a răspunde acestei situaţii, retorice şi practice. Noi avem resursele de a transmite Occidentului semnale la capitolul descurajării nucleare, chiar şi în lipsa dorinţei adversarilor noştri de a purta un dialog calm. Dar există un pericol, acesta nu poate fi subestimat, ca partea lor să facă o greşeală. Noi vom încerca să nu facem (o greşeală)”, a explicat vice-ministrul rus de externe.

„Misiunea noastră comună este de a preveni ca lumea şi, în primul rând, lumea multipolară, să alunece către haosul nuclear”, a insistat Serghei Riabkov.

Potrivit lui, progresele făcute de Rusia în descurajarea nucleară vor garanta securitatea acestei ţări „decenii la rând de acum înainte”.

Ministrul de externe turc, Hakan Fidan, a avertizat cu privire la riscul unui război mondial

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luna aceasta că Rusia nu are nevoie să folosească armele nucleare pentru a câştiga conflictul din Ucraina, şi că nu vede existenţa unor condiţii pentru folosirea armelor nucleare, aşa cum sunt ele prevăzute în doctrina militară a Rusiei, deşi nu a exclus revizuirea acestei doctrine.

Doctrina militară a Rusiei, publicată în anul 2020, prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.
 

×
Subiecte în articol: Rusia occident Serghei Riabkov Moscova
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Europa, răvășită de furtuni și caniculă: Țările vizate de alerte Cod roșu
x close