Antena 3 CNN Externe Rusia ameninţă Ucraina că termenii de pace se vor înrăutăţi dacă nu acceptă negocierile

Rusia ameninţă Ucraina că termenii de pace se vor înrăutăţi dacă nu acceptă negocierile

razboi ucraina rusia
Război în Ucraina. Sursa foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    06 Aug 2024   •   17:21

Fostul ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, amenință Ucraina că cu cât va întârzia mai mult negocierile de pace cu Rusia, cu atât termenii păcii acceptaţi de aceasta din urmă vor fi mai grei pentru Kiev, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Fereastra de oportunitate pentru Ucraina se restrânge”, a spus Şoigu într-o declaraţie transmisă de televiziunea publică rusă, adăugând că Ucraina nu a răspuns şi că aceasta va continua să piardă şi mai mult teritoriu dacă întârzie reluarea discuţiilor cu Rusia.

În acest timp, trupele ruse continuă să înainteze în estul Ucrainei, dar fără a reuşi vreun progres major, în urma invaziei lansate în februarie 2022 controlând în prezent circa 18% din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea anexată în 2014.

Potrivit lui Şoigu, de când preşedintele rus Vladimir Putin a propus Kievului termeni de pace pe 14 iunie, Ucraina a pierdut 420 de kilometri pătraţi şi mult sânge. „Iluziile regimului de la Kiev că europenii vor aranja un alt frumos summit de pace (...) la care toate problemele lor interne se vor rezolva de la sine costă scump poporul ucrainean”, a mai spus fostul ministru rus al apărării, care a dat şi o estimare a pierderilor din rândul trupelor ucrainene, ce nu poate fi însă confirmată de vreo altă sursă, şi de altfel niciuna dintre tabere nu publică date despre pierderile proprii în acest război.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut în luna iunie retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Cererea lui Putin a fost respinsă din start de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special SUA, care au precizat că sprijină doar „formula de pace” prezentată la sfârşitul anului 2022 de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi care prevede în principal retragerea necondiţionată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional.

Ulterior, în iulie, Zelenski a declarat că pregăteşte o foaie de parcurs pentru încheierea războiului care să fie prezentată către sfârşitul anului Rusiei la un nou „summit pentru pace”, în continuarea celui desfăşurat la jumătatea lunii iunie în Elveţia şi care a abordat condiţiile în care Ucraina ar accepta încheierea unei păci cu Rusia, care nu a fost invitată la acea conferinţă, dar potrivit lui Zelenski ar putea fi invitată la cea pe care o preconizează.

Însă Moscova a reacţionat sceptic faţă de această iniţiativă a preşedintelui ucrainean, în care vede mai degrabă o nouă încercare a acestuia de a obţine sprijin internaţional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a reafirmat luna trecută că Ucraina este pregătită să reia negocierile de pace cu condiţia respectării depline a suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close