Statele Unite sunt tot mai aproape de o acţiune militară în Siria, după ce secretarul de stat John Kerry a condamnat, în termeni severi, folosirea armelor chimice în această ţară. În replică, liderul sirian Bashar al-Assad avertizează că o eventuală intervenţie armată externă va duce doar la eşec.
Şi Ministerul român de externe a condamnat ferm utilizarea armelor chimice în Siria, oricare ar fi vinovaţii. Inspectorii ONU, aflaţi la Damasc, au efectuat cercetări la locul presupusului atac cu arme chimice, deşi convoiul lor a fost atacat cu focuri de armă.
Secretarul de stat american John Kerry spune că sînt dovezi că guvernul lui Bashar al Assad ar fi folosit arme chimice împotriva civililor sirieni.
John Kerry a acuzat direct regimul sirian că a încercat să ascundă dovezile atacului cu arme chimice de lîngă Damasc, soldat cu sute de victime.
Aflaţi în Siria pentru a ancheta acuzaţii anterioare de folosire a armelor chimice, inspectorii ONU au fost atacaţi de lunetişti, în drum spre locul noului atac. O maşină a fost avariată dar inspectorii au reuşit, totuşi, să culeagă probe şi mărturii de la supravieţuitori.
Preşedintele Barack Obama consideră că autorii atacului cu arme chimice trebuie traşi la răspundere. Şi pentru Marea Britanie, Franţa şi chiar Germania, intervenţia militară este o opţiune, dacă se confirmă că regimul sirian este cel care a declanşat atacul, o poziţie care nu e susţinută şi de Rusia.
Rusia şi China, state considerate aliate ale Siriei, au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU. La Damasc, ministrul adjunct de externe sirian spune că o acţiune armată externă împotriva regimului va duce la "haos în întreaga lume".