Antena 3 CNN Externe Rusia ameninţă cu un nou Război Rece

Rusia ameninţă cu un nou Război Rece

Rusia ameninţă cu un nou Război Rece
11 Apr 2007   •   23:20

Rusia ameninţă cu un nou Război Rece, din cauza scutului antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să îl amplaseze pe teritoriul unor state europene. Cel puţin aşa susţine cotidianul britanic ?The Guardian?. Publicaţia menţionează că Moscova pregăteşte propriul răspuns militar la planurile controversate ale Washingtonului. Cotidianul citează oficiali de la Kremlin care susţin că Rusia ia în considerare măsuri de contracarare a planurilor americane de construire a unui nou sistem de apărare antirachetă în estul Europei.

O astfel de iniţiativă nu ar face altceva decât să sporească temerile referitoare la debutul unei noi curse a înarmării. Moscova consideră că decizia administraţiei americane de a instala rachete de interceptare şi instalaţii radar pe teritoriul Poloniei şi Cehiei va schimba stabilitatea strategică mondială. Kremlinul nu şi-a făcut publice intenţiile, însă experţii în apărare au precizat că un răspuns rusesc la iniţiativa americană va consta în dezvoltarea arsenalului nuclear şi mutarea flotei de submarine nucleare către Polul Nord, unde sunt, virtual, nedectabile.

Într-un interviu acordat ?The Guardian?, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Moscova s-a simţit trădată de manevra Pentagonului, pentru că nu a fost informată în prealabil de aceste planuri. Administraţia Bush susţine că bazele din cadrul scutului antirachetă sunt menite să doboare doar eventuale rachete lansate de Iran sau Coreea de Nord.

Declaraţiile Washingtonului au fost primite cu neîncredere atât de Rusia, cât şi de aliaţi ai Statelor Unite din cadrul NATO. Printre acestea s-a numărat Germania, care a avertizat că americanii şi ruşii se află în pragul unei noi curse a înarmării pe teritoriul european. Mai mult, experţii în apărare moscoviţi susţin că nu există îndoială în ceea ce priveşte faptul că ţintele scutului vor fi forţele nucleare ruse şi chineze.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close