Antena 3 CNN Externe Rusia acuză SUA pentru morții din Crimeea și amenință că se răzbună

Rusia acuză SUA pentru morții din Crimeea și amenință că se răzbună

hepta_rachete atacms
Rușii acuză ca americanii i-au ajutat pe ucraineni să lovească Crimeea. Foto: Hepta
de Robert Kiss    |    24 Iun 2024   •   16:55

Rusia a dat vina pe SUA și a promis că vor fi „consecințe” pentru atacul cu rachete ucrainene asupra Sevastopolului, în Crimeea ocupată, duminică, despre care oficialii spun că a ucis patru persoane, inclusiv doi copii.

Alte 150 de persoane au fost rănite în atac, deoarece resturi de rachete au căzut pe o plajă din apropiere, scrie BBC.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele folosite de Ucraina sunt rachete ATACMS furnizate de SUA și a susținut că au fost programate de specialiști americani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit lovitura „barbară” și a acuzat SUA că „ucide copii ruși”.

El a subliniat comentariile președintelui Vladimir Putin, care a promis recent că va viza țările care furnizează arme Ucrainei.

Moscova a declarat că decesele și rănile de duminică au fost cauzate de căderea de resturi, după ce apărarea sa antiaeriană din Crimeea a interceptat cinci rachete lansate de forțele ucrainene.

Imaginile difuzate de televiziunea de stat rusă au arătat haos pe plaja din zona Uchkuyevka, în timp ce oamenii au fugit de resturile care cădeau și unele persoane rănite au fost duse pe șezlonguri.

Ministerul rus al Apărării a susținut duminică că toate rachetele ATACMS sunt programate de specialiști americani și ghidate de sateliți ai SUA.

SUA furnizează rachete ATACMS Ucrainei de peste un an. Sistemul permite forțelor ucrainene să lovească ținte de până la 300 km distanță, potrivit producătorului Lockheed Martin.

Moscova a anexat Crimeea ilegal în 2014 și doar câteva țări recunosc peninsula drept teritoriu rus. Prin urmare, nu se încadrează în cerințele SUA ca Ucraina să se abțină de la utilizarea armelor furnizate de Washington pentru a lovi teritoriul Rusiei.

Dar Peskov a declarat luni reporterilor de la Moscova că „implicarea Statelor Unite, implicarea directă, în urma căreia civilii ruși sunt uciși, nu poate fi fără consecințe”.

„Timpul va spune care vor fi acestea”, a adăugat el.

Ministerul rus de externe a chemat-o luni pe ambasadorul SUA la Moscova Lynne Tracy, înainte de a publica o declarație în care acuză SUA de implicare într-o „atrocitate” și jură că „nu va rămâne nepedepsită”.

Moscova a amenințat în mod repetat că va viza țările care furnizează arme Ucrainei, susținând că acestea sunt ținte militare legitime.

Oficialii ucraineni susțin că atacurile în Crimeea sunt legitime.

Mykhailo Podolyak - consilierul președintelui Zelenski - a declarat că peninsula este de fapt „o mare tabără militară” despre care a spus el deține „sute de ținte militare directe, pe care rușii încearcă cu cinism să le ascundă și să le acopere cu propriii lor civili”. 

×
Subiecte în articol: Crimeea atac crimeea Sevastopol Rusia SUA ATACMS
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Pe unde merge Klaus Iohannis la Sibiu când este Valea Oltului închisă
x close