Antena 3 CNN Externe Rusia îi scoate pe talibani de pe lista sa de organizații teroriste

Rusia îi scoate pe talibani de pe lista sa de organizații teroriste

talibani x the infromant 2
Talibanii conduc Afganistanul de la retragerea americanilor. Foto: X/The Infromant
de M.P.    |    05 Oct 2024   •   15:21

Rusia a luat „o decizie de principiu” de a elimina talibanii de pe lista sa de organizații teroriste, a declarat vineri emisarul lui Putin pentru Afganistan, Zamir Kamulov, potrivit presei de stat ruse TASS, conform Politico.eu.

Ministerul de Externe și serviciul de securitate al Rusiei „pun la punct ultimele detalii juridice” cu privire la această eliminare, a declarat Kamulov, adăugând că „sperăm” că decizia finală va fi anunțată în curând.

Talibanii au fost adăugați pe lista neagră a Rusiei în 2003 pentru susținerea separatiștilor din Caucazul de Nord.

În iulie, președintele rus Vladimir Putin a numit talibanii „un aliat de încredere”, adăugând că mișcarea ar putea ajuta Rusia în lupta împotriva Statului Islamic, în contextul creșterii numărului de atacuri teroriste în Rusia.

În comentarii separate, vineri, în timpul forumului diplomatic anual privind Afganistanul de la Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut apel la țările occidentale să ridice sancțiunile impuse talibanilor.

„Facem din nou apel la țările occidentale cu un apel urgent să recunoască responsabilitatea pentru reconstrucția post-conflict a Afganistanului, să ridice restricțiile privind sancțiunile și să returneze Kabulului bunurile însușite”, a declarat el în timpul discursului de deschidere a reuniunii, unde a fost prezent și ministrul de externe al talibanilor, Amir Khan Muttaqi.

De asemenea, Lavrov a lăudat actuala conducere afgană pentru lupta sa împotriva drogurilor și a Statului Islamic, fără a menționa în mod expres talibanii.

Rusia a normalizat încet relațiile cu talibanii după ce aceștia au preluat puterea în Afganistan în 2021, în urma retragerii forțelor americane după 20 de ani de război. De atunci, talibanii au impus legi restrictive dure în special femeilor, inclusiv interzicerea acestora de a vorbi în public.

×
Subiecte în articol: Rusia talibani
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close