Antena 3 CNN Externe Rusia a lansat o controfensivă în Kursk. Trupele ucrainene au pierdut 22 de kilometri pătrați într-o zi și riscă să fie încercuite

Rusia a lansat o controfensivă în Kursk. Trupele ucrainene au pierdut 22 de kilometri pătrați într-o zi și riscă să fie încercuite

kurks
Forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în mai multe zone din regiunea Kursk. Foto: Facebook/Defence UA
de Robert Kiss    |    11 Oct 2024   •   17:50

Rusia a lansat joi o ofensivă pe scară largă în regiunea Kursk, rupând apărarea ucraineană, potrivit surselor atât ucrainene, cât și ruse. Canalul OSINT DeepState raportează că forțele ucrainene ar fi putut pierde până la 22 de kilometri pătrați de teritoriu într-o singură zi și avertizează despre o potențială încercuire a trupelor ucrainene în anumite zone, potrivit Meduza.

Forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în mai multe zone din regiunea Kursk, unde operațiunea transfrontalieră a Ucrainei este în desfășurare de peste două luni. Imaginile geolocalizate arată ciocniri în apropierea satului Zelenyi Shlyakh (districtul Sudzhansky) și la patru kilometri sud de Olgovka (districtul Korenevsky), indicând că trupele ruse au spart apărarea ucraineană și au avansat aproximativ cinci kilometri.

Canalul neoficial Telegram al grupului operațional „Sever” al armatei ruse scrie că forțele ruse au spart liniile ucrainene, „au capturat cinci așezări și au înconjurat cel puțin două batalioane inamice, întrerupând două rute cheie de aprovizionare și evacuare”.

Rybar, un canal Telegram condus de un fost angajat al Ministerului rus al Apărării, a raportat joi că forțele ruse au lansat atacuri în mai multe zone din districtele Korenevsky și Sudzhansky. „Până la sfârșitul zilei, unitățile de avans rusești au ajuns la Zelenyi Shlyakh, indicând că au spart cel puțin parțial apărarea ucraineană”. Canalul a menționat, de asemenea, un contraatac rusesc în districtul Korenevsky, forțele ruse înaintând spre Zelenyi Shlyakh din direcția Olgovka și „eliberând o parte semnificativă a teritoriului ocupat”.

Rybar a adăugat că forțele ruse au preluat controlul asupra Novaiei Sorochinei și „înaintează” spre Malaya Loknya, în timp ce bloggerul militar Boris Rozhin a declarat că Olgovka se află acum sub controlul Rusiei.

Ofensiva a fost confirmată și de proiectul ucrainean OSINT DeepState, care lucrează îndeaproape cu Ministerul Apărării ucrainean. DeepState raportează că forțele ruse au „împins prin flancul stâng” al trupelor ucrainene din regiunea Kursk, înaintând chiar mai departe decât sugerau canalele rusești Telegram și ajungând până la Novoivanovka (districtul Sudzhansky). Acest lucru a forțat nu numai unitățile ucrainene din prima linie, ci și operatorii de artilerie și drone, care sunt de obicei poziționați în spatele liniilor frontale, să riposteze.

Harta DeepState arată o pierdere de 38 de kilometri pătrați în regiune. Postul Agenstvo a raportat că aceasta marchează cea mai mare pierdere de teritoriu într-o singură zi din regiunea Kursk pentru forțele ucrainene din 14 septembrie. Canalul Sever Telegram susține că forțele ruse au avansat cu până la 10 kilometri în ultimele 24 de ore.

DeepState a avertizat, de asemenea, că unele trupe ucrainene ar putea fi înconjurate, stârnind îngrijorări cu privire la „repetarea greșelilor din trecut”. Deși locația exactă nu a fost specificată, pe baza hărților de luptă, DeepState pare să se refere la Olgovka.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close