Lansarea a avut loc la Cosmodromul Plesetsk din orașul Mirny din regiunea de nord-vest a Rusiei, pe 29 aprilie.
Ministerul rus al Apărării (MOD) a declarat pe 30 aprilie: „De la Cosmodromul de Test de Stat al Ministerului Apărării al Federației Ruse (Cosmodromul Plesetk) din regiunea Arhangelsk, echipajul de luptă al Forțelor Spațiale ale Aerospațiale. Forțele [VKS] au lansat cu succes un vehicul de lansare de clasă ușoară Angara-1.2 cu o navă spațială în interesul Ministerului rus al Apărării.
„Lansarea rachetei purtătoare și lansarea navei spațiale pe orbita calculată au avut loc în modul normal”.
Nava spațială a fost desemnată „Kosmos 2555” după lansarea cu succes.
Deși sarcina utilă este necunoscută, are parametri similari cu cei doi sateliți de imagistică militari lansati în 2018 și 2021, cunoscuți ca EMKA-1 și EMKA-2, ceea ce sugerează că și acesta este un satelit de imagistică.
Cosmodromul Plesetsk, fondat în 1957, este un sit militar special, conceput inițial pentru a testa racheta balistică intercontinentală R-7.
De la începuturile sale, Cosmodrome a continuat să lanseze Soyuz derivat din R-7, Cosmos-3M, Rokot, Tsyklon și cea mai recentă adăugare, Angara.
Datorită naturii clasificate a Cosmodromului, URSS nu i-a recunoscut oficial existența până în 1983, informează Daily Mail.
Acesta a fost primul zbor operațional al lui Angara 1.2 în urma unui zbor de probă suborbital pentru a verifica dacă toate sistemele funcționează și trei zboruri de probă ale variantei Angara-A5 pentru a-i testa eficiența la lansarea sarcinilor utile pe orbită.
În timp ce Angara 1.2 poate lansa doar 3.800 kg)pe orbita joasă a Pământului, Angara A5, mai capabil, poate transporta 7,5 tone.
Această lansare este prima dintre cele trei lansări planificate Angara în 2022, cu încă o lansare planificată pentru Roscosmos, agenția spațială de stat rusă, și un zbor comercial pentru Coreea de Sud.
Lansarea are loc la doar câteva zile după ce Roscosmos a anunțat că se va retrage din Stația Spațială Internațională.
ISS este administrată în comun de Moscova și Washington, iar o retragere completă a Rusiei va reprezenta provocări majore pentru operațiune, deoarece rachetele rusești livrează o mare parte din încărcătura necesară pentru întreținerea stației spațiale.
Cu toate acestea, în ultimii ani, NASA a lucrat cu entități comerciale private, în special cu SpaceX a lui Elon Musk, pentru a livra mărfuri și a efectua zboruri cu echipaj în spațiu, ceea ce ar putea ajuta la reducerea dependenței acestora de Rusia.
Agenția spațială rusă nu a dat o dată exactă a retragerii sale, dar a confirmat că va respecta perioada de preaviz prevăzută de un an.