Rusia a clasat ancheta asupra morţii în închisoare a avocatului Sergei Magnitsky, care a denunţat o vastă escrocherie financiară şi al cărui caz a provocat puternice tensiuni între Moscova şi Washington, anunţă Mediafax.
Magnitsky a murit în 2009, la 37 de ani, într-o închioare din Moscova, în timp ce aştepta procesul în care fusese inculpat pentru evaziune fiscală şi fraudă, acuzaţii identice cu cele pe care el le făcuse la adresa mai multor oficiali.
El a fost arestat în 2008, după ce a denunţat o ecrocherie financiară în valoare de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro) pusă la cale de către oficiali din cadrul poliţiei şi fiscului în detrimentul statului rus şi fondului Hermitage Capital, iar cazul a provocat un conflict diplomatic între Rusia şi Statele Unite.
Într-o expertiză fără efect juridic, Consiliul pentru Drepturile Omului de la Kremlin, o structură consultativă, a ajuns la concluzia că, probabil, Magnitsky a fost omorât în bătaie în detenţie, dar preşedintele Vladimir Putin a spus că avocatul a murit din cauza unor probleme la inimă, scrie Reuters.
„Ancheta a stabilit că nu există vreun fapt obiectiv care să probeze că împotriva lui Sergei Magnitsky a fost comisă o crimă. Acest lucru înseamnă sfârşitul cazului", a anunţat Comitetul rus de anchetă prin intermediul unui comunicat.
Potrivit Mediafax, singurul inculpat în acest caz, Dmitri Kratov, fostul director adjunct al închisorii în care a murit Magnitsky, a fost eliberat în decembrie.
La sfârşitul anului 2012, Congresul american a adoptat o lege care interzice sejurul în Statele Unite pentru oficialii ruşi implicaţi în decesul avocatului şi prevede confiscarea averilor lor.
Răspunsul Rusiei a fost o lege care îi sancţionează pe americanii responsabili de atingerea drepturilor cetăţenilor ruşi, la care s-a adăugat, în decembrie, un text privind interzicerea adoptării copiilor ruşi de către americani.
Este de aşteptat ca decizia Rusiei de a clasa cazul lui Magnitsky să dea naştere la reacţii din partea organizaţiilor pentru drepturile omului şi să pună din nou sub semnul întrebării sistemul juridic din această ţară.