Obiectele au fost recuperate după ce armata rusă a fost forțată să se retragă din zona pe care o ocupa în jurul capitalei ucrainene.
Rachete, rații de mâncare, căști și alte obiecte abandonate în regiunea de la nord de Kiev sunt expuse la expoziția intitulată "Ucraina - Răstignire".
Expoziția este găzduită într-un muzeu dedicat evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial, cunoscut sub numele "Muzeul Marelui Război Patriotic din Ucraina".
În vitrinele din sticlă sunt vizibile înscrisuri personale și cărți de credit ale soldaților ruși uciși în prima linie.
Pașapoartele lor dezvăluie cât de tineri erau, iar o plăcuță de înmatriculare spartă, din Siberia, arată cât de îndepărtate sunt unele zone din care Moscova și-a strâns recruții.
"În această expoziție, puteți vedea războiul prin intermediul artefactelor originale, prin poveștile obiectelor, prin interpretările artistice ale emoțiilor și conflictului din prezent"", explică Iuri Savciuk, custodele expoziției.
Expoziția include un adăpost unde au trăit sub tirul bombelor zeci de oameni din Gostomel
El menționează că a vrut să răspundă propagandei ruse, adăugând că Moscova a pus în scenă propria reprezentare despre așa-zisul fascism care ar trebui combătut în Ucraina.
"De fapt, este foarte greu să te uiți la lucrurile expuse aici. Mă bucur că nu am fost într-una din acele localități când rușii se aflau acolo", spune Zoia Didok, o vizitatoare cu vârsta de 26 de ani.
În subsolul muzeului se află o reconstrucție a unui adăpost improvizat din orașul Gostomel, situat aproape de Kiev. Orașul, care dispune de un aerodrom strategic, a fost scena unor lupte intense chiar în primele zile ale invaziei ruse.
Adăpostul original a găzduit zeci de oameni timp de 37 de zile, printre care copii și un bebeluș de șase luni.
Două persoane au murit în acel adăpost.
Pe un ecran amplasat pe perete, mama bebelușului este prezentă într-o mărturie video care stârnește emoții.
Expoziția prezintă și viziunile asupra războiului exprimate de artiștii ucraineni.
Cum poartă rușii războiul: grenadă sub o jucărie, la groapa cu nisip
La primul etaj, sfâșiată de schije, o poartă de biserică se deschide către o încăpere care găzduiește lucrări de artă inspirate de conflict.
Lumânările arse sub o pictură a lui Hristos, deteriorată, salvată din război, aduc un omagiu morților, precum și moștenirii religioase a Ucrainei, împuținată de bombele ruse.
O grenadă ascunsă sub o jucărie într-o groapă cu nisip amintește de copilăria pe care milioane de ucraineni au pierdut-o.
Există, de asemenea, un memorial distrus de lupte, provenind din Gostomel și dedicat celui de-al Doilea Război Mondial, care poartă cu sine un mesaj puternic: invadatorii de azi sunt urmașii eroilor de ieri.
Artefactele expoziției au fost strânse între 4 aprilie și 5 mai iar expoziția s-a deschis pe 8 mai.
Sursa: euronews.com