Remarcile lui Rumsfeld, făcute într-un interviu acordat The Times, denotă o discordanţă între comandantul suprem al SUA de atunci, preşedintele Bush, care a încercat să sădească democraţia modernă în miezul Orientului Mijlociu, după îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein, în 2003, şi opiniile lui Rumsfeld.
"Nu sunt unul dintre cei care cred că modelul nostru de democraţie este potrivit pentru orice altă ţară, în diferite momente istorice ale ei. Ideea că noi am fi putut forma o democraţie în Irak mi-a părut nerealistică. Am fost îngrijorat încă de când am auzit primele astfel de ipoteze", spune Rumsfeld.
De asemenea, fostul oficial de la Washington susţine că atât NATO, cât şi ONU, nu mai sunt capabile să combată ameninţările moderne, reprezentate de islamismul extremist, armele chimice, Iran şi sclavia din diverse ţări. Potrivit lui Rumsfeld, în locul acestor organizaţii "învechite" ar trebuie creată o coaliţie formată din naţiuni de pe tot mapamondul, naţiuni cu "gândirea corectă".
Cu aceeaşi ocazie, Rumsfeld şi-a exprimat neîncrederea că Occidentul va fi capabil să învingă cu uşurinţă Statul Islamic şi spune că mai degrabă este nevoie de o ofensivă tipică unui altfel de Război Rece.
El a avertizat că naţiunile arabe se dezintegrează rând pe rând, iar raidurile aeriene ale Occidentului din Libia nu au făcut altceva decât să destabilizeze şi mai mult regiunea.
Donald Rumsfeld l-a arătat cu degetul şi pe actualul preşedinte de la Casa Albă, Barack Obama, despre care spune că a eşuat să fie un lider adevărat, iar această lipsă s-a oglindit cel mai bine în efectele conflictelor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.
"Nu putem fi poliţia lumii întregi. Lumea este prea mare, dar oamenii îşi doresc să ştie care le va fi viitorul şi care sunt riscurile la care se expun. Liderii trebuie să le spună ce se întâmplă şi să aibă curajul să se rdice în mulţime şi spună direct: "Asta se cred eu că se întâmplă şi asta cred că ar trebui făcut!"
Rumsfeld a prezis că va dura zeci de ani până când Statul Islamic va fi învins în totalitate, precizând că este nevoie mai întâi de toate să stârpeşti o ideologie, care nu poate fi combătută cu raiduri aeriene şi gloanţe.
"Trebuie să privim din altă perspectivă această problemă. Strategia trebuie schimbată, nu mai putem vorbi de un război convenţional aici, ci trebui să ne gândim la un fel de Război Rece. Nu vom învinge cu gloanţe, suntem într-o competiţie de idei. Trebuie mai întâi să le golim conturile bancare, să aflăm cine şi ce îi învaţă, să găsim metodele prin care să promovăm şi să încurajăm pe cei care sunt moderaţi", a menţionat Rumsfeld.