Antena 3 CNN Externe Rubla rusească se prăbuşeşte cu 30% după ce Occidentul a anunţat noile sancţiuni | Cozi imense la bancomate pentru a retrage bani

Rubla rusească se prăbuşeşte cu 30% după ce Occidentul a anunţat noile sancţiuni | Cozi imense la bancomate pentru a retrage bani

Alexandra Ionescu
4 minute de citit Publicat la 08:52 28 Feb 2022 Modificat la 10:20 28 Feb 2022
cozi bancomate rusia
Sursa foto: Twitter/AbdulsatarBoch1

Cozi uriaşe s-au format la bancomatele din Moscova şi din alte oraşe ruseşti, după ce marile puteri occidentale au anunţat sancţiuni bancare fără precedent, în contextul invaziei Ucrainei.

Banca centrală a Rusiei a făcut apel la calm de teamă că noile sancţiuni financiare i-ar putea determina pe ruşi să se grăbească să-şi retragă banii din bănci. Totuşi, la bancomate sunt deja cozi uriaşe, iar oamenii încearcă să scoată cash în orice valută au la dispoziţie.

Cozi de oameni care doresc să retragă valute au început să se formeze încă de joi dimineață, după decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a începe o invazie pe scară largă a Ucrainei, trimițând rubla la minimele istorice, iar panica a continuat și în weekend.

Noul minim record pentru moneda rusă vine după ce unor bănci din țară li s-a interzis să folosească sistemul internațional de plăți Swift.

Tensiunile tot mai mari au contribuit, de asemenea, la creșterea prețului țițeiului Brent peste 100 de dolari (75 de lire sterline) pe baril.

Mișcarea Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților lor de a tăia un număr de bănci rusești de la Swift este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, înghețate, limitând capacitatea țării de a accesa rezervele sale de peste mări.

Intenția este de a „izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional”, se arată într-un comunicat comun.

Rusia se bazează în mare măsură pe sistemul Swift pentru exporturile sale cheie de petrol și gaze.

„Cu excepția cazului în care banca centrală rusă și cele mai mari bănci ale Rusiei – care au fost deja separate de serviciile bancare corespondente – nu găsesc o modalitate alternativă de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cu izolarea Iranului și Coreei de Nord de economia globală”, a declarat Ari Redbord de la  firma de analiză TRM Labs.

Redbord a fost anterior la Departamentul de Trezorerie al SUA, unde a fost consilier principal al subsecretarului pentru terorism și informații financiare.

Investitorii au fost, de asemenea, precauți luni, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei Rusiei să-și pună forțele de descurajare, care includ arme nucleare, în „alertă specială”.

„Piețele financiare sunt ghidate de desfășurarea evenimentelor din Ucraina”, a declarat Katrina Ell, economist la Moody's Analytics din Sydney.

„Anunțurile privind sancțiunile și acțiunile militare vor rămâne în continuare pe piață săptămâna aceasta”, a declarat ea pentru BBC.

Săptămâna trecută, Moody's a declarat că revizuiește obligațiunile rusești pentru a le putea retrograda la „junk”, ceea ce ar pune Rusia într-o ligă a țărilor mai riscante, care de obicei trebuie să plătească mai mult pentru a se împrumuta. Agenția rivală de rating de credit S&P a coborât deja țara la statutul de ”nedorit”.

În weekend, banca centrală a Rusiei a lansat un apel la calm pe fondul temerilor că noile sancțiuni financiare ar putea face că oamenii  să-și retragă banii din bănci.

Acesta a spus că „are resursele și instrumentele necesare pentru a menține stabilitatea financiară și pentru a asigura continuitatea operațională a sectorului financiar”.

În prima zi de tranzacționare de când au fost impuse noi sancțiuni dure, rubla rusă a scăzut la un nou minim record față de dolarul american. Euro a scăzut cu peste 1%, în timp ce prețul petrolului a crescut.

Măsurile introduse în acest weekend cresc costurile financiare și sociale ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Rușii așteaptă deja la rânduri lungi la bancomate, îngrijorați că cardurile lor bancare ar putea să nu mai funcționeze sau că vor fi impuse limite la suma de numerar pe care o pot retrage.

Vineri, banca centrală a Rusiei a fost nevoită să mărească suma de bani pe care o furnizează bancomatelor după ce cererea de numerar a atins cel mai ridicat nivel din martie 2020.

Și unele dintre operațiunile europene ale Sberbank, banca de stat rusă, eșuează, potrivit autorităților de reglementare.

Noua interdicție asupra capacității Băncii Centrale a Rusiei de a-și folosi rezervele valutare de aproximativ 630 de miliarde de dolari subminează capacitatea acesteia de a apăra rubla. Este posibil ca inflația să crească din cauza slăbiciunii monedei.

Acest lucru lasă băncii centrale câteva opțiuni, inclusiv creșterea ratelor dobânzilor sau limitarea sumei de bani care pot fi aduse în sau din țară.

Luni, banca a declarat că a ordonat brokerilor să suspende executarea tuturor ordinelor de la persoane juridice și persoane fizice străine de a vinde investiții rusești.

De asemenea, a mai spus că încă nu a decis dacă va deschide luni alte piețe decât piețele valutare și monetare.

Luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că mai multe filiale europene ale Sberbank Rusia, care este deținută în majoritate de guvernul rus, eșuează sau este probabil să eșueze din cauza costului reputațional al războiului din Ucraina.

Rusia majorează cursul de schimb în încercarea de a opri prăbușirea rublei

Banca centrală a Rusiei a majorat rata de referință de la 9,5 la 20% în încercarea de a opri prăbușirea rublei. De asemenea, a fost și majorat și cursul de schimb.

Banca centrală a Rusiei a majorat brusc dobânda sa cheie într-o încercare disperată de a susține rubla, scrie luni Sky News.

Majorarea s-a realizat și pentru a preveni fuga băncilor, în contextul sancțiunilor occidentale impuse din cauza războiului rusesc din Ucraina.

Astfel, Banca centrală a Rusiei a majorat rata de referință de la 9,5% la 20%.

De asemenea, Rusia a majorat și cursul de schimb, din același motiv, de încercare de a opri prăbușirea rublei.

×
x close