El l-a devansat pe Ivailo Kalfin, candidatul Partidului Socialist bulgar, care a obţinut 44,7% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne.
Plevneliev, clasat pe prima poziţie şi în urma primului tur de scrutin, a candidat alături de fostul ministru al Justiţiei, Margarita Popova.
Rata de participare la vot la alegerile de duminică a fost de peste 50%.
În primul tur de scrutin, desfăşurat duminica trecută, Plevneliev obţinuse 40,11% din voturi (1.349.380 de voturi), devansându-l pe Kalfin, care a obţinut 28,96% din voturi (974.300 voturi).
Rolul preşedintelui bulgar este în mare parte ceremonial, însă şeful statului are şi drept de veto în privinţa legislaţiei.
Victoria lui Plevneliev consolidează influenţa partidului de guvernământ GERB şi îi va permite acestuia să-şi aplice programul de reforme economice şi să continue eforturile de integrare în zona Schengen.
GERB, cu orientare de centru-dreapta, a preluat conducerea guvernului în vara anului 2009, cu un program anticorupţie şi de încurajare a competitivităţii ţării, însă nu a reuşit să convingă Uniunea Europeană să includă Bulgaria în spaţiul Schengen. Guvernul condus de premierul Boiko Borisov se confruntă şi cu o situaţie economică dificilă, afectată şi de scăderea exporturilor determinată de criza din zona euro.
Aproape 6,9 milioane de bulgari au fost aşteptaţi la urne în cele 11.400 de secţii de vot deschise pe teritoriul ţării, iar ordinea publică a fost asigurată de aproape 2.000 de ofiţeri de poliţie.