În secolul al 15-lea, romii au fost transformaţi în sclavi şi, 500 de ani mai târziu, erau exterminaţi de nazişti. Până la 70% din populaţia romă din Europa ar fi fost exterminată în timpul Holocaustului.
Jurnaliştii CNN amintesc în articol cazul Mariei, fetiţa blondă în vârstă de 4 ani care a fost descoperită într-o tabără de romi din Farsala, în centrul Greciei.
Reprezentanţii grupurilor pentru drepturile omului sunt de părere că acest caz va adânci ura pe care anumiţi oameni o au pentru romi. „Riscul acestui caz este ca stereotipurile şi acţiunile rasiste faţă de romi să ia amploare” a declarat Dezideriu Gergely, director executiv al Centrului European pentru Drepturile Romilor.
„Ceea ce trebuie să se înţeleagă este că acest caz nu este reprezentativ pentru romi.(...) Criminalitatea nu are legătura cu rasa”, explică Gergely.
În prezent, unul din trei romi nu are un loc de muncă şi 90% dintre romi trăiesc sub limita sărăciei.
Romii reprezintă cea mai răspândită minoritate din Europa, pe continentul european existând în prezent între 10 şi 12 milioane de romi.
Cei mai mulţi dintre romi sunt nomazi deoarece, la fel ca în cazul evreilor, la un moment dat în istorie, li s-a interzis să cumpere pământ sau să aibă profesiuni care să le asigure o anumită stabilitate.
Potrivit susţinătorilor drepturilor romilor, europenii presupun greşit că romilor le place să fie nomazi şi că acesta este stilul lor de viaţă şi utilizează acest argument pentru a justifica neputinţa autorităţilor de a le asigura adăposturi atunci când îi evacuează din taberele ilegale.