Antena 3 CNN Externe Românii, victimele traficului de forţă de muncă în Cehia

Românii, victimele traficului de forţă de muncă în Cehia

1 minut de citit Publicat la 11:30 06 Aug 2007 Modificat la 11:30 06 Aug 2007
Românii, victimele traficului de forţă de muncă în Cehia
România cere autorităţilor cehe să ia măsuri pentru contracararea traficului de forţă de muncă. Ambasada României la Praga reclamă că tot mai mulţi cetăţeni români devin victime ale traficanţilor şi se adresează apoi Ambasadei, pentru a fi ajutaţi să ajungă înapoi acasă. Dezvăluirile apar în numărul de luni al publicaţiei "Czech Business Weekly". Ambasadorul interimar al României la Praga, Dan Bălănescu, susţine că traficul de forţă de muncă românească se menţine în Cehia chiar şi după aderarea României la UE, în pofida desfiinţării mai multor reţele interlope.

Oficialul spune că după 1 ianuarie 2007, ambasada României la Praga a fost luată cu asalt de cetăţenii români care voiau să revină în ţară după ce fuseseră victime ale traficanţilor de forţă de muncă. Ambasadorul acuză că imigranţilor români le sunt confiscate documentele de călătorie de către traficanţii de persoane.

Românii sunt, în plus, privaţi de resursele financiare necesare revenirii în ţară. Dan Bălănescu nu poate preciza numărul exact al românilor care cad victime acestui fenomen, estimând că ar putea fi vorba de câteva sute. ?Într-o seară, în martie, 67 de persoane au venit la ambasadă în această situaţie, iar în prima seară de după Paşte au venit 12 români. Sunt însă zile consecutive în care vin zeci de persoane?, declară ambasadorul român.

Potrivit oficialului român, fenomenul a devenit tot mai evident după aderarea României la UE din cauză că a crescut şi numărul cetăţenilor români care pot intra legal în Cehia, în speranţa obţinerii unui slujbe decente.

Diplomatul român a precizat că sunt circa 3.000 de români care lucrează oficial în Cehia, dar numărul lor ar putea fi mult mai mare.

Antena 3

×
x close