Ura si rasismul fac tot mai multe victime în rândul românilor aflaţi în Europa!
Informaţii despre noi incidente în care românii au fost ucişi sau sunt terorizaţi curg de pe agenţiile străine.
În Italia, la Napoli, un român a murit sub ochii a zeci de italieni care au trecut nepăsători pe lângă el în vreme ce se zbătea între viaţă şi moarte.
Tot în peninsulă,
la Roma un român de 22 de ani a fost rănit în confruntarea dintre două bande albaneze.
Violenţele au atins, însă, un nivel incerdibil marţi seară, la Belfast, în Irlanda. Peste o sută de români s-au refugiat din casele lor într-o biserică, de teama unor extremişti.
Reacţia Ministerului de Externe a venit miercuri şi este extrem de seacă: nu doar românii au fost ţinta atacului, ci străinii în general. O informaţie care nu-i linişteşte, însă, pe românii care au rude la muncă în străinătate.
În ultimele zile, mai mulţi imigranţi au fost ţinta unor agresiuni în sudul oraşului Belfast. Atacurile au fost revendicate de membrii unei grupări fasciste, intitulate Combat 18.
Atacurile rasiste de la Belfast au forţat 115 români rezidenţi în sudul capitalei Irlandei de Nord să se refugieze într-o biserică.
Oamenii spun că şi-au părăsit casele după ce au fost ţinta unor atacuri rasiste.
Potrivit presei britanice,
grupul rasist care i-a forţat pe românii să se refugieze ameninţase chiar că va asasina un bebeluş."Erau îngrijoraţi pentru că aveau copii mici în casă, un bebeluş de numai câteva zile, pentru că nu se puteau simţi în siguranţă cu aceşti copii puteau fi atacaţi, oricum, un geam spart a căzut pe ei. Locuitorii de acolo, oamenii care trăiau în casă, au fost răniţi de pietrele aruncate în geam", a declarat un localnic.
Atacurile rasiste au fost condamnate de mai mulţi oficiali din Marea Britanie şi chiar de premierul Gordon Brown. Vicepremierul Irlandei de Nord a sigurat că vor fi luate măsuri pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.
"Este demn de dispreţ, foarte greşit, inacceptabil, ar trebui să se termine imediat şi cred că toată comunitatea îi va susţine", a declarat acesta.
Ambasada României în Marea Britanie a emis un comunicat prin care a condamnat orice act extremist sau rasist şi a făcut apel la autorităţile britanice să ia toate măsurile necesare. De la Bucureşti, Ministerul Afacerilor externe a explicat însă că atacurile nu au vizat în mod special grupurile de români, ci străinii din anumite zone din Belfast.
Antena 3