Din cel mai recent Eurobarometru dat publicităţii la Bruxelles reiese că cetăţenii Uniunii Europene sunt fericiţi, 86% dintre ei afirmând că sunt mulţumiţi cu mediul în care îşi duc viaţa de zi cu zi. Pe primele locuri se situează ţări ai căror cetăţeni se declară aproape toţi fericiţi (Danemarca - 97%, Olanda - 95%, Belgia, Irlanda, Suedia ? 94%), în timp ce ultimele locuri sunt ocupate de nou intratele în Uniune, România şi Bulgaria, cu doar 60%, respectiv 39% dintre locuitori fericiţi.
Dintr-o serie de 12 aspecte ale vieţii de zi cu zi incluse de autorii studiului în chestionar, europenii s-au arătat foarte mulţumiţi de majoritatea dintre ele (casa în care locuiesc - 92%, calitatea vieţii - 87%, siguranţa locului de muncă - 85%, sănătate - 84%, transport - 78%, serviciile medicale - 77%), cele mai mici nivele de satisfacţie fiind întrunite de siguranţa în ceea ce priveşte pensiile (42%) şi oportunităţile de angajare pe plan local (38%), informează Rompres.
În ceea ce priveşte satisfacţia faţă de standardul de viaţă, România şi Bulgaria ocupă din nou ultimele două locuri, cu o medie de 63%, respectiv 31%, în condiţiile în care în Luxemburg şi în Danemarca aceasta este de 95% , în Suedia şi Olanda de 94% şi în Marea Britanie de 93%.
La capitolul încredere în ceea ce priveşte pensia, România (cu 47 de procente) se situează peste media Uniunii Europene (42%), surclasând state ca Luxemburgul (41%), Franţa (32%), Polonia (31%) sau Germania (25%).
Din studiu reiese că cel mai important lucru pentru cetăţenii Uniunii este sănătatea (99%), urmată de familie (97%), prieteni şi cunoştinţe (95%), religia şi politica ocupând, cu câte 52, respectiv 43 de puncte, ultimele locuri. În cazul României, religia ocupă un loc mult mai important (82%), în timp ce politica este considerată importantă de doar 21% dintre respondenţi.
Aspectele care îi preocupă cel mai mult pe europeni sunt şomajul (36%), costurile vieţii (35%), pensiile (30%), criminalitatea (26%), sistemul sanitar (26%) sau terorismul (25%).
Pentru români, cele mai îngrijorătoare probleme sunt cele legate de sistemul sanitar (59%) şi costurile traiului de zi cu zi (51%).
Românii cred mai mult decât majoritatea europenilor că viaţa lor se va îmbunătăţi pe viitor - 44%, faţă de media la nivel european de 35%. Cei mai pesimişti sunt ungurii, 38% dintre ei considerând că viaţa lor se va schimba în rău, în timp ce, la polul opus, estonienii sunt cei mai optimişti (55% cred că viaţa se va schimba în bine).
Odată cu acest studiu privind modul în care îşi percep existenţa cetăţenii UE, Comisia Europeană lansează o dezbatere publică pentru o mai bună cunoaştere a realităţilor şi tendinţelor din societatea europeană.
Antena3.ro