Antena 3 CNN Externe Românii reţinuţi în Irak au fost eliberaţi

Românii reţinuţi în Irak au fost eliberaţi

Românii reţinuţi în Irak au fost eliberaţi
02 Feb 2007   •   09:53

Cei doi muncitori români, reţinuţi încă din octombrie de Coaliţia Multinaţională din Irak, au fost eliberaţi. Românii se află deja la ambasadă şi vor reveni în România în două-trei zile. Reprezentanţa diplomatică din Irak încearcă să le obţină acum paşapoarte provizorii pentru că nu au niciun fel de acte. Familiile celor doi au aflat nu de la autorităţi, ci de la televizor de eliberare. Preşedintele Băsescu a ţinut să califice drept penibile afirmaţiile unor politicieni care susţineau că ?amărâţii din Irak erau spioni trimişi de serviciile secrete?.

La 48 de ore de la apariţia în presă a cazului lor, autorităţile române din Irak au făcut presiuni asupra oficialilor americani şi au obţinut eliberarea românilor. Ministerul de Externe a precizat că Adrian Gâncean şi Nelu Ilie au fost predaţi ambasadei României la Bagdad, după ce s-a constatat că nu au încălcat cu rea credinţă regulamentul intern al bazei militare. Purtătorul de cuvânt Corina Vinţan, a anunţat că au început deja formalităţile în vederea trimiterii în ţară a celor 2 muncitori a căror stare de sănătate este bună.

Dovezile pentru arestarea românilor au circulat pe Net
Ancheta americanilor în cazul celor doi români arestaţi în Irak are la bază fotografii şi filme care circulă de mai mult timp pe Internet şi care provin de la soldaţii americani. Această nouă informaţie apare în cotidianul ?Evenimentul zilei?, care a primit de la colegii de serviciu ai celor doi mai multe fotografii şi filme pe care militarii americani le împărţeau amicilor din baza militară.

Imaginile surprinse redau acţiuni ale militarilor americani, inclusiv scene violente din timpul conflictelor armate. Unul dintre filme, cel mai vizionat, se pare, de soldaţii americani, prezintă cadavre de irakieni şi scene de luptă împotriva insurgenţilor.

Pe de altă parte, premierul Tăriceanu spune că a aflat din presă despre eliberarea celor doi români din Irak, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu. De asemenea, premierul cere Ministerului de Externe să precizeze public dacă a transmis sau nu, la cabinetul său, informaţii legate de reţinerea celor doi români.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close