Antena 3 CNN Externe Românii preferă să lucreze în Italia, Spania şi Marea Britanie

Românii preferă să lucreze în Italia, Spania şi Marea Britanie

Românii preferă să lucreze în Italia, Spania şi Marea Britanie
11 Iul 2007   •   12:12

Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC) a lansat miercuri, la Centrul de informare al UE la Bucureşti, studiul ?Cu bine, din Europa!? care analizează migraţia forţei de muncă române în Uniunea Europeană. Realizat în cadrul proiectului ?Lucrători în UE - pentru o mai bună informare despre drepturile şi responsabilităţile migranţilor români pe piaţa europeană a forţei de muncă?, studiul relevă că principalele trei state din UE preferate de români sunt Italia, Spania şi Marea Britanie.

Cei care optează pentru ultima destinaţie sunt persoane tinere, mai educate şi cu venituri mai mari decât cei care aleg Italia sau Spania şi care au un nivel de educaţie mai scăzut şi calificări inferioare.

Poziţionarea Marii Britanii între primele trei state europene preferate de români este un element de noutate şi conturează, foarte probabil, un nou tip de migrant. Plecarea la muncă în străinătate spre o anumită destinaţie este puternic influenţată de factori regional-istorici. Astfel, din Muntenia se pleacă în special în Spania, iar din Moldova, mai ales în Italia. Cei ce intenţionează să plece în Marea Britanie provin mai degrabă din nord-estul ţării.

O altă concluzie a studiului este că românii pleacă în mare măsură în străinătate folosindu-se de rudele, prietenii sau cunoştinţele aflate deja în ţara de destinaţie şi tot de acolo iau şi informaţiile cu privire la procedurile de plecare şi condiţiile de muncă. Plecarea cu ajutorul reţelelor informale arată că mare parte din cei care intră pe piaţa forţei de muncă din ţările UE ajung în slujbe ilegale, urmând ca ulterior să se preocupe de obţinerea statutului de imigrant legal.

Datele utilizate pentru realizarea acestui studiu provin dintr-o anchetă sociologică realizată în martie şi aprilie 2007, pe un lot de 715 persoane, din 35 de localităţi unde există Birouri de Consiliere pentru Cetăţeni ale ANBCC.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close