Antena 3 CNN Externe Românii din Italia se pregătesc de proteste

Românii din Italia se pregătesc de proteste

Românii din Italia se pregătesc de proteste
02 Oct 2007   •   17:27

Românii din Italia se pregătesc să se apere împotriva discriminării la care sunt supuşi, din cauza compatrioţilor certaţi cu legea. În Piaţa San Marco din centrul Romei, vis-a-vis de Primărie, românii pregătesc pentru miercuri la ora 17.00 un marş de protest. La Torino şi Lazio ar putea fi organizate manifestări similare. Aprobările pentru mitinguri au fost primite în regim de urgenţă, pentru că italienii au înţeles că românii, a treia comunitate de imigranţi din ţară, au dreptul să îşi apere imaginea.

Afirmaţia care i-a determinat pe români să reacţioneze şi să se apere a fost cea a primarului Romei, Walter Veltroni. Edilul a spus, fără să citeze niciun fel de sursă, că 75% dintre arestaţii la Roma, în primele opt luni ale anului, sunt români. Declaraţiile primarului Romei la adresa românilor au provocat reacţii sociale în Italia, dar şi politice la Bucureşti. PC îl invită pe ambasadorul Italiei la Bucureşti, Daniele Mancini, la Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor, pentru discuţii pe această temă.

Campania de discriminare la adresa românilor poate avea valoare de precedent şi pentru celelalte comunităţi de imigranţi din Italia. Tocmai de aceea, la mitingul de miercuri din Piaţa San Marco vor fi prezenţi şi albanezi, chinezi, dar şi italieni. De altfel, românii din toată Italia se pregătesc de proteste.

Partidul Românilor din Italia, care participă la mitingul de miercuri, va cere primarului Romei, Walter Veltroni să constituie o comisie consultativă permanentă cu membrii comunităţii româneşti, pentru integrarea românilor din Italia. Valul discriminator a fost declanşat de incidentul de acum o săptămână, când trei români au fost împuşcaţi, în urma unei execuţii, în plină stradă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close