Antena 3 CNN Externe Românii din Italia care nu şi-au reglementat situaţia riscă expulzarea

Românii din Italia care nu şi-au reglementat situaţia riscă expulzarea

1 minut de citit Publicat la 11:39 17 Iul 2007 Modificat la 11:39 17 Iul 2007
Românii din Italia care nu şi-au reglementat situaţia riscă expulzarea
Românii din Italia au la dispoziţie trei luni pentru a-şi reglementa situaţia, în caz contrar riscând expulzarea prin aplicarea directivei europene care legiferează accesul şi controlul cetăţenilor Uniunii Europene. Iniţiativa a fost preluată de oraşul Milano, unde marţi are loc la sediul poliţiei reuniunea cerută de Primărie, pentru a stabili modalităţile aplicării directivei europene. Problema îi priveşte mai ales pe românii care, în primele şase luni ale lui 2007, de când România şi Bulgaria au aderat la UE, au ajuns în fruntea clasificărilor de solicitare a rezidenţei şi ca număr de înscrişi în Registrul stării civile.

Directiva europeană menţionată stabileşte condiţiile pe care un cetăţean al UE trebuie să le îndeplinească pentru a obţine şederea în Italia pe o perioadă de peste trei luni: ”să fie angajat subordonat sau autonom, să dispună pentru el şi propria familie de resurse economice suficiente pentru a nu ajunge în întreţinerea statului şi de o asigurare medicală sau de alt titlu necesar pentru a acoperi toate riscurile în teritoriul naţional”.

Totodată, directiva stabileşte şi criteriile controalelor forţelor de ordine: cetăţeanul comunitar, odată interpelat de poliţie, trebuie să se deplaseze în termen de trei luni la Registrul stării civile pentru a se înscrie ”declarându-şi numele, reşedinţa, locul de muncă şi dovada unor resurse economice suficiente pentru el şi familia sa”.

Este prevăzută şi posibilitatea ca prefectul să decidă expulzarea sa, „în cazul în care nu sunt îndeplinite aceste condiţii absolut necesare pentru a determina dreptul de şedere”. Viceprimarul oraşului Milano, Riccardo De Corato, care participă la reuniunea de marţi, a declarat că va pune la dispoziţie o echipă de poliţişti urbani şi carabinieri, iar controalele vor demara în septembrie, ''având în vedere că directiva le acordă acestor cetăţeni trei luni pentru a-şi reglementa situaţia''.

Propunerea viceprimarului este de a se începe controlul cu cei care practică cerşetoria, urmând ca spălătorii de parbrize şi femeile care cerşesc să fie identificaţi imediat, iar în termen de trei luni expulzaţi dacă nu au situaţia în regulă.

Rompres

×
x close