Antena 3 CNN Externe Românii au mai multă încredere în UE decât în Guvern şi Parlament

Românii au mai multă încredere în UE decât în Guvern şi Parlament

Românii au mai multă încredere în UE decât în Guvern şi Parlament
11 Iul 2007   •   16:56

Încrederea românilor în Uniunea Europeană se menţine constantă, se arată în Eurobarometrul realizat la Bruxelles. În ceea ce priveşte activitatea internă, românii sunt îngrijoraţi de starea economiei, a sănătăţii, dar şi a sistemului de pensii. Raportul arată că la şase luni de la aderarea la Uniunea Europeană, încrederea românilor în Parlament şi Guvern este în scădere. Acest fapt este pus pe seama conflictelor de pe scena politică.

Încrederea scăzută se menţine şi în ceea ce priveşte calitatea vieţii. Sondajul menţionează că persoanele cu venituri mici şi educaţie elementară sunt mai puţin încrezătoare decât în 2006.
Românii manifestă un grad de frustrare ridicat în ce priveşte calitatea serviciilor sociale şi infrastructura. Majoritatea consideră că starea transportului public, a economiei naţionale, a şomajului sunt sub nivelul mediu al Uniunii Europene. România este în urmă şi în ceea ce priveşte accesul la informaţie. La nivelul Uniunii Europene, 50 % dintre cetăţeni au internet acasă, în timp ce doar 20% dintre români beneficiază de această facilitate.
În toate statele Uniunii Europene oamenii cred mai mult în televiziune decât în presa scrisă, Parlament sau Guvern. La nivel instituţional, datele din Eurobarometru arată că încrederea în Uniunea Europeană se menţine la nivel ridicat.
Românii au o stare de spirit pozitivă, aporape la acelaşi nivel cu cel înregistrat în statele care au aderat în valul anterior, în 2004. 69 % dintre români cred că România a beneficiat sau va beneficia de avantajele aderării. Uniunea beneficiază de o imagine bună în rândul persoanelor tinere, a celor cu studii superioare şi a celor cu situaţie financiară bună.
Raportul Eurobarometru 67 a fost realizat în perioada 10 aprilie - 8 mai, pe un eşantion de 1.019 persoane.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close